Na prostem kurila odpadke: kakšna je globa?

Slovenija 26. Jul 202413:29 1 komentar
Tleča žerjavica
Foto: Alen Milavec/BOBO

Globa za kurjenje odpadkov na prostem, ki je prepovedano, znaša med 500 in 4.500 evrov, so sporočili iz Policijske uprave (PU) Novo mesto. Kaj lahko v naravi kurimo in kaj ne?

V četrtek so sicer obravnavali dva primera kurjenja odpadkov na prostem. Kršitelja sta ogenj pogasila ob prihodu policistov, ki bodo zoper njiju podali predlog pristojnemu prekrškovnemu organu, so dodali.

Črnomaljski policisti so bili nekaj po 19. uri obveščeni o zadimljenju in smradu v Jelševniku. Ugotovili so, da je 49-letni kršitelj ob bivalnem objektu kuril odpadke. Zaradi kršitve določil uredbe o odpadkih bodo policisti zoper njega podali predlog drugemu pristojnemu prekrškovnemu organu.

Policisti so zaradi kurjenja in zadimljenja v naravnem okolju posredovali tudi v naselju Prapreška pot okoli 21. ure. Tudi zoper 26- letnega kršitelja bodo podali predlog pristojnemu prekrškovnemu organu.

Kurjenje odpadkov na prostem je prepovedano, globa za posameznika, ki kuri odpadke na prostem pa je od 500 do 4.500 evrov, so še sporočili iz PU Novo mesto.

Kaj lahko kurimo v naravi?

Kurjenje v naravi urejajo številni predpisi, pristojnost za nadzorovanje in urejanje pa spada pod več ministrstev. Za kurjenje rastlinskih ostankov pri kmetovanju na prostem je pristojno kmetijsko ministrstvo. Kot so pred časom pojasnili, je treba pred prižiganjem ognja najprej ugotoviti, ali so na vašem kupu odpadki, ki se na prostem ne smejo kuriti.

Po veljavni Uredbi o odpadkih se kot odpadek smatra vsaka snov ali predmet, ki ga imetnik zavrže, namerava zavreči ali mora zavreči. Med odpadke uredba ne uvršča naravnih nenevarnih materialov, ki nastajajo v kmetijstvu in se nadalje uporabljajo pri kmetovanju. “To pomeni, da če materiali izpolnjujejo hkrati oba pogoja, torej da nastajajo v kmetijstvu in se tudi uporabljajo pri kmetovanju, niso odpadek in zanje ne veljajo predpisi o ravnanju z odpadki,” pojasnjujejo na kmetijskem ministrstvu. Lahko se torej kurijo. Vseh drugih stvari, ki se štejejo kot odpadki, pa ni dovoljeno kuriti. Tako je prepovedano kuriti tudi različne lesene predmete, kot na primer pohištva.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje