Druga vetrnica na Razdrtem: gradnja se je začela, domačini proti

Slovenija 30. Mar 202319:29 4 komentarji
Vetrnice
PROFIMEDIA

Ob vetrnici na Razdrtem so začeli pripravljalna dela za postavitev druge vetrnice. Družba Zelene vetrnice iz Novega mesta gradbeno dovoljenje že ima, medtem ko domačini gradnji nasprotujejo.

Prebivalcev Razdrtega ni o nameravani investiciji ali o začetku gradnje nihče obvestil.

Zaskrbljeni so tudi zaradi tega, ker prek zemljišča, kjer nameravajo graditi, poteka krajevni vodovod, med gradnjo vetrnice pa bi lahko tudi zaradi težke mehanizacije prišlo do različnih poškodb, je povedal predsednik krajevne skupnosti Razdrto Boštjan Blažek. Prav tako so prepričani, da je lokacija vetrnic preblizu naselju, zato občasni hrup moti prebivalce.

“V postopek postavitve prve vetrnice pred devetimi leti smo bili vključeni, investitor je prišel med nas in napovedal postavitev. Zdaj pa so nas dobesedno zaobšli, za novo vetrnico smo izvedeli šele tedaj, ko so začeli pripravljati prostor zanjo,” je povedal Blažek.

Investitor nove vetrne elektrarne je podjetje Zelene vetrnice iz Novega mesta. Vetrnica bo nekoliko manjša od obstoječe in še 50 metrov bolj oddaljena od vasi. Delovala bo z močjo 250 kilovatov, v višino bo merila 28,4 metra, premer vetrnice pa bo 44 metrov. Ventrna elektrarna naj bi začela obratovati jeseni letos.

Prostorski načrt sprejel leta 2016

Na tem območju je bila gradnja treh vetrnih elektrarn sicer načrtovana. Potrjena je bila z občinskim prostorskim načrtom, ki ga je občinski svet Občine Postojna po javni obravnavi sprejel marca 2016.

V času javne razgrnitve je občina prejela 276 pripomb in predlogov, nobeden od prejetih odzivov pa se ni nanašal na predlagano postavitev še dveh vetrnic, je za STA povedal postojnski župan Igor Marentič. V bližini obstoječe in načrtovane vetrnice naj bi namreč postavili še tretjo.

V postojnski občini je bilo po Marentičevih besedah sicer evidentiranih 33 lokacij, kjer bi lahko postavili vetrne elektrarne, vendar nobena med njimi ni dobila vseh potrebnih soglasij.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje