Na reki Soči v bližini Salonita Anhovo opazili belo peno

Slovenija 29. Jun 202312:37 > 14:01 2 komentarja
Salonit Anhovo
Salonit Anhovo

Prebivalci občine Kanal ob Soči so znova zaskrbljeni. Na reki Soči so v zadnjih dneh ob jutrih namreč opazili belo peno. Pristojni so že odvzeli več vzorcev vode in jih poslali v analizo. Rezultati še niso znani.

Prebivalci kanalske občine so v zadnjih dneh močno vznemirjeni, saj so na reki Soči v jutranjih urah opazili belo peno. Stanje so si ogledali predstavniki občinskega in regijskega štaba Civilne zaščite, občinskega režijskega obrata, inšpektorji ter novogoriški poklicni gasilci. Odvzeli so tudi vzorce vode.

Onesnaženje so sicer opazili že v preteklih dneh, v torek je predstavnik občine odvzel tudi prvi vzorec onesnažene vode in ga poslal v analizo. Rezultati torkovega vzorca za zdaj še niso znani, je za STA povedal Vinko Medvešček iz Režijskega obrata Kanal, ki skrbi za vodooskrbo prebivalcev Občine Kanal ob Soči.

“Doslej smo ugotovili, da se voda peni, ne vemo še zaradi česa. Vzorci so bili odvzeti že pred dvema dnevoma, danes ponovno. Upam, da bomo potem dobili usmeritve tudi s strani kakšne druge institucije, kaj naj sploh iščemo v tej onesnaženi vodi, kar naj bi nas potem pripeljalo do izvira tega onesnaženja,” je povedal Medvešček.

Penile so se brzice

Bela pena na gladini Soče se je ustvarjala na brzicah. Pri jemanju vzorcev so poskušali odvzeti kar največ pene, vzorce pa so jemali na približno istih mestih kot v torek. “Pene so v velikosti od enega do desetih centimetrov, so kot eno majhno penilo, nima pa nobenega vonja, tako da ne vemo, od kje bi lahko izhajale,” je za STA povedal Simon Laščak iz občinskega štaba Civilne zaščite Kanal.

Na terenu so bili poleg inšpektorjev tudi novogoriški gasilci, ki bi posredovali v primeru hujšega onesnaženja. Poveljnik poklicne enote Simon Vendramin je za STA povedal, da so ob pregledu ugotovili, da gre res za penjenje na gladini reke, vendar izvora penjenja niso ugotovili.

“Prav tako smo v navezavi s policijo in inšpektoratom, prav tako bi posredovali v primeru, če bi bilo treba postaviti kakšne pivnike ali kakšne druge pregrade za zaustavitev onesnaženosti vode,” je dejal.

Onesnaženje reke Soče so pristojnim službam prijavili iz Civilne iniciative Eko Anhovo in dolina Soče. Predsednik Bogomir Bavdaž je povedal, da je težko ugotoviti, od kod prihaja to onesnaženje. “Od Salonita je več izpustov, odvisno od tega, kdaj so končali delo. Ta pena se sedaj nabira in bo tudi počasi izginila. Zdi se, da je to nekaj vodotopnega, se pa stalno ponavlja,” je povedal Bavdaž.

Prebivalci so vznemirjeni tudi zaradi tega, ker se je onesnaženje pojavilo na mestu, kjer je priljubljeno zbirališče domačinov in kopališče na reki. Konec tedna sicer pripravljajo otvoritev kopalne sezone v Desklah in Kanalu.

Odziv Salonita

Po elektronski pošti so se na novico o beli peni na reki Soči za N1 odzvali v Salonitu Anhovo. Zapisali so, da o dogodku niso bili obveščeni. “V podjetju Salonit Anhovo od regijskega centra za obveščanje nismo prejeli nobenega obvestila o kakršnemkoli izrednem dogodku,” so zapisali in dodali, da se v cementarni “ni zgodilo nikakršno izlitje ali drugo onesnaženje v reko Sočo.”

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje