Na sodišču Petrič z Etro, Jankovič s Stožicami in veleposlanik z rezidenco

Slovenija 23. Jan 202217:35 2 komentarja
Zoran Janković
Borut Živulovič/BOBO

Prihodnji teden na sodiščih bo pester. V ponedeljek bo stekla glavna obravnava v sojenju lastniku Kolektorja Stojanu Petriču in soobtoženim v zadevi prevzem Etre. V četrtek naj bi se začelo zaslišanje prvih prič v zadevi Stožice, kjer je prvoobtoženi ljubljanski župan Zoran Janković, isti dan pa se bo nadaljevalo tudi sojenje v tožbi države proti nekdanjemu slovenskemu veleposlaniku na Hrvaškem Boštjanu Kovačiču.

Na novogoriški enoti koprskega okrožnega sodišča bo v ponedeljek stekla glavna obravnava v sojenju lastniku Kolektorja Stojanu Petriču in soobtoženim zaradi očitkov o nezakonitih dejanjih pri prevzemu Etre. Tožilstvo jim očita, da so zlorabili položaj oziroma zaupanje pri gospodarski dejavnosti in pridobili 1,8 milijona evrov premoženjske koristi, kar so sicer obtoženi na predobravnavnem naroku v začetku decembra zanikali.

Poleg Petriča so se na zatožni klopi znašli še prokurist v Kolektor Etri in lastnik podjetja Energotrans Peter Novak, direktor Kolektor Etre in lastnik podjetja Torion Tomaž Kmecl, nekdanji lastnik podjetja Transing Metod Smrekar ter nekdanji direktor podjetja Transing Uroš Stabej.

Petriču tožilstvo očita, da naj bi pri Kolektorjevem prevzemu družbe Etra 33 članoma poslovodstva družbe Etra 33 pridobil protipravno premoženjsko korist, vsakemu v višini približno 900.000 evrov. Soobtoženi pa naj bi mu pri tem pomagali.

Kot je v začetku decembra lani poročal portal Siol, je Kolektor družbo Etra 33 kupil leta 2010 in takrat postal tudi njen 75-odstotni lastnik, takoj po prevzemu pa je manjšinske deleže v Etri po nižji ceni preprodal različnim podjetjem, ki so bila povezana z direktorji in vodilnimi v Kolektorju.

Delnice podjetja je pokupila vrsta podjetij, poleg Kolektorja in FMR še Energotrans, Torion in Transing. Slednji, ki mu je denar za posel posodil Kolektor, je nato z delom posojila nakupil nekaj delnic Etre, preostanek denarja pa je posodil Torionu in Energotransu, ki sta pokupila še preostanek deleža. Te družbe so bile po navedbah Siola domnevno zgolj “parkirišča” za pravega lastnika, Kolektor.

Zaslišanje prvih prič v sojenju Jankoviću

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani naj bi se v četrtek začelo zaslišanje prvih prič v sojenju ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću in osmim soobtoženim. Zaslišanja bi morali začeti že v četrtek, a je bil narok preklican.

Obtožnica Jankoviću očita kaznivo dejanje zlorabe položaja in goljufije na škodo EU, med drugim z najemom parkirišč v centru Stožice. Soobtoženim – nekdanjemu direktorju Zavoda Tivoli Romanu Jakiču, nekdanjemu direktorju Javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice Samu Lozeju, Urošu Ogrinu in Zlatku Sraki iz družbe Grep, ki je gradila center Stožice, Marku Kolencu iz občinskega oddelka za šport in direktorju projekta gradnje športnega parka Stožice Andreju Lavriču – pa obtožnica očita, da so pomagali pri omenjenih kaznivih dejanjih.

Tožilstvo očita sklenitev pogodbe med občino in Grepom za najem 2500 parkirnih mest v okviru centra Stožice za okoli 1,8 milijona evrov na leto, s čimer naj bi Grepu omogočili, da je izpolnjeval pogoje bank za pridobitev prve in druge tranše posojila v skupni višini 87,9 milijona evrov.

Stojan Petrič in Zoran Janković
BOBO

Obtožnica očita tudi, da je Janković v zahtevi takratnemu ministrstvu za šolstvo in šport leta 2010 za sofinanciranje večnamenske dvorane in stadiona – občina je prejela 9,4 milijona evrov, od tega nekaj manj kot osem milijonov evropskih sredstev, in 1,4 milijona evrov sredstev državnega proračuna – lažno zatrjeval, da so stroški ustrezno evidentirani, da je investicija v stadion zaključena in da so bila vsa dela na stadionu opravljena.

Obdolženi vse očitke zavračajo.

Država proti nekdanjemu veleposlaniku na Hrvaškem

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani v četrtek nadaljujejo sojenje v tožbi države proti nekdanjemu slovenskemu veleposlaniku na Hrvaškem Boštjanu Kovačiču. Država ga toži zaradi plačila 65.000 evrov odškodnine za škodo, ki naj bi jo povzročil v veleposlaniški rezidenci v Zagrebu.

Kovačič naj bi škodo povzročil med letoma 1998 in 2002. Med drugim naj bi se v najeti rezidenci brez vednosti lastnice lotil nekaterih gradbenih posegov, zamenjal in odtujil naj bi nekatero pohištvo in opremo. Lastnica je zato tožila državo, ta pa se je z njo poravnala za 65.0000 evrov in zdaj znesek terja od Kovačiča.

Prvostopenjsko in višje sodišče sta dali prav državi in tožbo po navedbah državnega odvetništva praktično v celoti potrdili, vrhovno sodišče pa je obe sodbi razveljavilo in odredilo novo sojenje, med drugim zaradi dopolnitve dokaznega postopka. Ta je v novem sojenju praktično izčrpan, “zato je pričakovati, da bo sodišče po prejemu vseh izvedenskih mnenj glavno obravnavo zaključilo in v zadevi izdalo sodbo,” so povedali na državnem odvetništvu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje