Na Ta veseli dan kulture večinoma brez odpustkov za zamudnike v knjižnicah

Kultura 02. Dec 202210:15
Kip Franceta Prešerna
PROFIMEDIA

Tudi letos bodo na Ta veseli dan kulture številne kulturne ustanove omogočile prost vstop, knjižnice pa bodo delovale po posebnem programu s spremljajočim dogajanjem. Odpustke za zamudnike pa bodo tokrat dajali le v Narodni in univerzitetni knjižnici Ljubljana.

Knjižnice in druge kulturne ustanove po Sloveniji bodo 3. decembra, na dan rojstva največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna, praznovale Ta veseli dan kulture. V Sloveniji smo ta dan prvič obeležili leta 2000, ob 200. obletnici rojstva Franceta Prešerna.

Na Ta veseli dan kulture mnoge kulturne ustanove omogočijo brezplačen obisk. Tudi knjižnice po večini delujejo po posebnem programu, saj za člane in obiskovalce pripravijo spremljajoče dogodke ali organizirano vodenje po knjižnici.

Odpustki samo v NUK

V prejšnjih letih so številne knjižnice na ta dan pripravile tudi posebne ugodnosti za zamudnike. Svojim članom, ki so za izposojo zamudili rok vračila in jim je že začela teči zamudnina, so namreč ob vračilu gradiva na ta dan odpisali zamudni dolg. Letos bo to zamudnikom omogočala zgolj Narodna in univerzitetna knjižnica Ljubljana, razen če so zamudne obresti že predmet izterjave.

Sicer pa so za N1 v knjižnicah po večjih slovenskih mestih povedali, da amnestije na zamudnine na letošnji Ta veseli dan kulture ne bodo omogočili. Veliko se jih je za to potezo namreč že odločilo ob Prešernovem dnevu 8. februarja ali ob dnevu splošnih knjižnic v sredini novembra. Takrat so knjižnice pogosto sprejemale tudi nove člane brez plačila članarine.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.