Na veleposlaništvu v Prištini vre. Obtožbe o poniževanju, zastraševanju …

Slovenija 12. Sep 202305:55 11 komentarjev
Slovensko veleposlaništvo v Prištini
Vir: slovensko veleposlaništvo v Prištini

Zaposleni na slovenskem veleposlaništvu v Prištini veleposlanico Minco Benedejčič obtožujejo, da nad njimi izvaja mobing in da krši zakonodajo. Kot poudarjajo, z njo ne morejo več delati, in napovedujejo tožbo zoper njo in zunanje ministrstvo, če bo ostala na sedanjem položaju.

Na slovenskem veleposlaništvu v Prištini vre. Zaposleni namreč veleposlanico Minco Benedejčič (poleg nje so na slovenskem veleposlaništvu v Prištini še ena diplomatka in pet lokalnih uslužbencev) obtožujejo, da nad njimi že več kot leto dni izvaja mobing. Očitajo ji, da jih ponižuje, zastrašuje in se do njih obnaša nečloveško, o čemer naj bi že večkrat obvestili pristojne na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve (MZEZ). Ker ti niso ukrepali, je 31. avgusta peterica lokalno zaposlenih uslužbencev prek kosovskega odvetnika na ministrstvo poslala pritožbo in opozorilo.

V dopisu, ki ga je pravni zastopnik zaposlenih poslal tudi ministrici Tanji Fajon, vodji ministričinega kabineta Alešu Balutu in generalni sekretarki ministrstva Renati Cvelbar Bek, veleposlanici Benedejčič očitajo “nenehno nasilno obnašanje”, s čimer da krši zakon Republike Kosovo o zaščiti pred diskriminacijo. Po navedbah zaposlenih jim veleposlanica s svojim ravnanjem povzroča materialno in nematerialno škodo ter jim onemogoča normalno življenje in delo, kar vse lahko njim in njihovim družinam povzroči večje psihofizične posledice.

Zaposleni prek svojega pravnega zastopnika vodstvo zunanjega ministrstva pozivajo, da proti veleposlanici Benedejčič sprejme ustrezne ukrepe, da bo prenehala s “psihofizičnim nasiljem” nad njimi. Če do tega ne bo prišlo, pa napovedujejo, da bodo zaradi utemeljenega suma, da je veleposlanica storila kaznivo dejanje nasilja in kazniva dejanja s področja delovnih razmerij, pravico iskali na sodišču. Pa tudi, da bodo vložili tožbo zaradi povzročene materialne in nematerialne škode.

V pripisu k pritožbi, ki jo je pravni zastopnik poslal na MZEZ, naj bi zaposleni na veleposlaništvu v Prištini po naših informacijah tudi izpostavili, da bodo v primeru, če bo veleposlanica Benedejčič ostala na sedanjem položaju, tožbo zoper njo in zoper zunanje ministrstvo vložili takoj po 15. septembru.

Minca Benedejčič
Žiga Živulović Jr./BOBO

Poudarili naj bi, da so 28. avgusta letos ministrici Tanji Fajon poslali pismo, v katerem so ji sporočili, da nihče od njih z veleposlanico Benedejčič ne more in ne želi več delati. Navedli naj bi tudi nekaj konkretnih veleposlaničinih ravnanj, ki jih razumejo kot ponižujoča in nečloveška in zaradi katerih so pod pritiskom in v stresu. Očitali naj bi ji, da nikogar od zaposlenih na veleposlaništvu ne pozdravi oziroma da ob srečanju obrne glavo v drugo stran, da vsem govori, da ničesar ne znajo, da so nesposobni, da kradejo, lažejo, goljufajo … Po besedah enega od naših sogovornikov na MZEZ naj bi zaposlene na primer obtožila, da so ukradli ročno blagajno, a naj bi se kasneje izkazalo, da jo je sama zaklenila v omaro.

Zaposleni na veleposlaništvu v Prištini naj bi tudi navedli, da jim veleposlanica Benedejčič pozimi ni dovolila gretja, tako da so morali delati v plaščih, poleti pa ne uporabe klime, čeprav je bilo več kot 40 stopinj Celzija. To naj bi vplivalo na njihovo zdravje. Prav tako naj bi ministrstvo opozarjali, da jim veleposlanica delovni čas kroji po svojih zamislih, kar da naj bi bilo povezano tudi z njenimi zasebnimi posli.

Izpostavili naj bi še, da v nasprotju z dolgoletno prakso ne smejo več jesti malice v zgornjem nadstropju veleposlaništva, saj da bi po besedah Mince Benedejčič lahko tam prek dimnika poslušali njene telefonske pogovore. Kot problem pa naj bi zaposleni na slovenskem veleposlaništvu na Kosovu po naših informacijah navedli tudi to, da jim veleposlanica ne dovoli pogreti kosila v čajni kuhinji, tako da sedaj na ambasadi nimajo kje jesti, da bi hodili ven, pa nimajo denarja, ob obilici dela pa tudi ne časa.

Zunanje ministrstvo
Tina Kosec/BOBO

Po besedah naših virov se je po prejemu pritožbe, ki jo je na ministrstvo za zunanje in evropske zadeve poslal odvetnik zaposlenih na veleposlaništvu v Prištini, na Kosovo odpravila generalna sekretarka ministrstva Renata Cvelbar Bek. “Potrjujemo informacijo, da je bila generalna sekretarka z ekipo na veleposlaništvu,” so nam povedali na MZEZ. Na druga vprašanja, ki so se nanašala na dogajanje na veleposlaništvu oziroma na domnevno sporno ravnanje veleposlanice Benedejčič (ta je sicer žena državnega sekretarja za nacionalno in mednarodno varnost v kabinetu premierja Roberta Goloba Andreja Benedejčiča), pa nam niso odgovorili. Kot razlog so navedli “varstvo osebne integritete zaposlenih”.

Tako nam prejšnji teden niso odgovorili niti na vprašanje, kako bo zunanje ministrstvo v omenjenem primeru ukrepalo. To vprašanje smo jim včeraj ponovno zastavili, a odgovora (še) nismo dobili.

Pred leti je sicer zunanje ministrstvo katastrofalne odnose zaznalo na slovenskem veleposlaništvu v Sarajevu, ko je bila tam veleposlanica Zorica Bukinac. Na ministrstvu so tedaj priznali, da so slabi medčloveški odnosi na veleposlaništvu v Bosni in Hercegovini plod tamkajšnjega neustreznega vodenja. “Neprimerno komuniciranje z zaposlenimi in neučinkovito vodenje zaposlenih vodi v ustvarjanje negativnega vzdušja, porušeno zaupanje med vodjo in kolektivom pa lahko vpliva na kakovost dela veleposlaništva,” so poudarili. Po poročanju medijev je takratni zunanji minister Miro Cerar veleposlanici Bukinac izrekel “zadnji opomin za izboljšanje odnosov na veleposlaništvu” ter jo poslal na usposabljanje za vodenje in delo s kolektivom.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje