Na vidiku evropski Netflix? Slovenija EU predlaga pretočno platformo

Slovenija 05. Okt. 202109:14 > 09:31
Delite:
tv, ekran, daljinec
Foto: PROFIMEDIA

Slovenija državam EU predlaga povečanje razpoložljivosti in konkurenčnosti evropskih avdiovizualnih ter medijskih vsebin.

Slovensko predsedstvo v dokumentu, ki ga je pridobil časnik Politico, državam Unije in Evropski komisiji predlaga preučitev evropske platforme za filme. V dokumentu Slovenija opozarja na pomen evropske filmske in medijske produkcije ter na distribucijo teh vsebin.

Slovenija, ki trenutno predseduje Svetu EU, v pomoč evropskim izdajateljem pri konkuriranju ameriškim ponudnikom predlaga povečanje razpoložljivosti evropskih avdiovizualnih in medijskih vsebin. Nacionalne radie in televizije namreč zavezujejo nacionalna pravila, medtem pa tuje platforme svoje vsebine oddajajo nemoteno, poroča Politico.

Članicam EU predlaga, da razmišljajo o “evropski digitalni in tehnološki suverenosti” in si prizadevajo za evropsko spletno platformo s pretočnimi vsebinami, ki bo na voljo čim več državljanom Evropske unije.

Največ Evropejcev uporablja ameriška Netflix in Amazon Prime, ki imata več kot 80 milijonov evropskih naročnikov. Sledi jima Disney +, ki ima 10 milijonov evropskih naročnikov. Dokument sicer izrecno ne imenuje ne Netflixa ne katerekoli druge tuje platforme za pretočno gledanje vsebin.

V dokumentu Slovenija zapiše, da želi povečati število evropskih filmov, ki so na voljo na platformah za pretočno gledanje vsebin, predvsem kakovostnih filmov, ki pokrivajo široko paleto vsebin in so primerni za različne starostne skupine.

Dokument je datiran na dan 1. oktober, temelji pa na prispevkih držav Evropske unije. Besedilo ugotavlja, da morajo države in Evropska komisija storiti več za ohranitev kulturno raznolikih vsebin, ki so na voljo vsem prebivalcem, ter spodbujati vlaganja v lokalne vsebine. Zapisano je tudi, da si morajo prizadevati za spodbujanje ustvarjanja in distribucije vsebin za otroke ter najstnike, “da bi prihodnji generaciji gledalcev zagotovili evropsko vsebino, ki lahko koristi njihovemu fizičnemu, psihološkemu in moralnemu razvoju”.

O besedilu bodo države razpravljale na današnjem srečanju.

Komentari

Vaš komentar