Na vlado prinesli skoraj 7.000 podpisov proti azilnemu domu na Obrežju

Slovenija 11. Apr 202413:40 > 21:27 4 komentarji

Predstavniki občanov občine Brežice so na vlado danes prinesli peticijo proti vzpostavitvi azilnega doma na bivšem mejnem prehodu na Obrežju, pod katero se je podpisalo skoraj 7.000 ljudi. Ob tem so znova ponovili svoje razloge za nasprotovanje, če pa jim vlada ne bo prisluhnila, napovedujejo, da bodo šli vse do Bruslja.

Ljudska iniciativa občank in občanov Brežic je vladi dopoldne predala 6.884 podpisov pod peticijo proti vzpostavitvi azilnega doma na območju Obrežja. Odločitev vlade o tem so označili za enostransko in nestrokovno.

Podžupan občine Brežice Bogdan Palovšnik je ob predaji podpisov za medije povedal, da je zbranih skoraj 7.000 podpisov pokazatelj, da Obrežje ni prostor za azilni dom.

Ob tem je naštel več razlogov – lokacija ni primerna za bivanje, policija ima težave z varovanjem, zato mora vlada najti boljšo lokacijo, je povedal. “To je problem Slovenije in želeli bi, da se ta problem reši pri nas v Sloveniji. Če to ne bo rešeno v Sloveniji, bomo šli naprej, tudi do Bruslja, ker Bruselj mora vedeti, kam hoče naša država namestiti prebežnike, in upam, da bomo pri tem uspešni,” je napovedal.

Obisk notranjega ministra Poklukarja in generalnega direktorja policije Jušića na Obrežju
Obisk notranjega ministra Poklukarja in generalnega direktorja policije Jušića na Obrežju (Foto: BOBO)

Predsednik sveta krajevne skupnosti Velika Dolina Fredi Žibert je dodal, da bi se s postavitvijo azilnega doma na mejnem prehodu bistveno poslabšal varnostni in humanitarni položaj tako lokalnega prebivalstva kot migrantov. Meni, da vzpostavitev azilnih domov tudi sicer v Sloveniji ni primerna, ker da sta ciljni državi migrantov v glavnem Italija in Nemčija. Ob meji pa se jim zdi primerno ohraniti vpisni center, je dodal.

V peticiji po besedah Palovšnika zahtevajo, da vlada na meji s Hrvaško zagotovi varovanje kot v času schengna, ko je bil prehod prebežnikov čez naše področje minimalen. Prebežniki bi tako imeli vstop v EU nekje na schengenski meji, ne pa na slovenski meji, je dodal podpredsednik krajevne skupnosti Jesenice na Dolenjskem Slavko Bizjak.

Vlada je konec februarja sklenila, da se za potrebe nastanitve prosilcev za mednarodno zaščito uredi izpostavi azilnega doma na območju nekdanjih mejnih prehodov Obrežje in Središče ob Dravi. Omenjeni sklep vlade je naletel na oster odziv lokalnih skupnosti, nasprotovanje takšni odločitvi so lokalni prebivalci izrazili tudi z več protestnimi shodi. Občini sta napovedali tudi upravni spor zoper vladni sklep o azilnem domu.

Potem ko sta občini Središče ob Dravi in Brežice sprožili upravni spor zaradi vzpostavitve začasnih azilnih domov, je predsednica Upravnega sodišča RS Jasna Šegan povedala, da sta obe zadevi v “začetni fazi reševanja”. Do odločitve sodišča pa je vladni odlok v veljavi, je pojasnila Šegan.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje