Na vlaku nagneteni “kot ovce”. Slovenske železnice: “Varnost ni bila ogrožena”

Slovenija 17. Jul 202405:22 28 komentarjev
Gneča na vlaku
Razmere na vlaku Gradec – Maribor. (Foto: Bralka)

Na nas se je obrnila bralka, ki se je minuli teden peljala z vlakom iz Gradca do Maribora. Nad prizorom v vagonih je bila šokirana. Gneča je bila namreč tolikšna, da so potniki kar na tleh hodnika nagneteni sedeli drug poleg drugega. "Če gre kaj narobe, je to lahko smrtno nevarno," pravi. Kako odgovarjajo Slovenske železnice?

“Celoten hodnik na vlaku je bil poln, to je nevzdržno. Ljudje so sedeli na tleh, če gre kaj narobe, je to lahko smrtno nevarno,” pravi bralka, ki se je minuli teden peljala z vlakom od Gradca do Maribora. Poslala nam je tudi fotografijo, na kateri je videti, kako potniki nagneteni na tleh sedijo drug poleg drugega.

“Vlak klime nima, veste pa, kakšna je te dni temperatura zunaj. Samo čakala sem, kdaj se bo kdo od starejših onesvestil. Nagneteni smo bili kot ovce,” je zapisala zgrožena.

Na Slovenskih železnicah so za N1 potrdili, da so bili z gnečo, ki je bila na dotičnem vlaku – gre za vlak EC Croatia – seznanjeni. Po njihovih besedah je število potnikov tako v notranjem kot tudi v mednarodnem prometu poleti že sicer večje, izredni prizori, ki jih je doživela bralka, pa da so posledica ljudi, ki so potovali na Festival Ultra v Splitu, ki je trajal od 12. do 14. julija.

“Na omenjenem vlaku je res bilo več potnikov, a skladno z visokimi standardi varnosti. Varnost potnikov nikakor ni bila ogrožena. Tako kot pri nas tudi pri avstrijskih železnicah je varnost potnika vedno na prvem mestu. Večstopenjski mehanizmi za izboljševanje in preverjanje ravni varnosti so stalnica vseh delovnih nalog v transportnem sektorju, še posebej na operativnih delovnih mestih v prometu,” trdijo na Slovenskih železnicah.

Dodali so, da je na omenjeni relaciji vsak dan 28 povezav; za vlakom, s katerim se je peljala bralka, pa da vozita še dva vlaka, “prvi manj kot pol ure za vlakom EC Croatia”.

Tiri
Slika je simbolična. (Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO)

Na vprašanje, kako pogosti so tovrstni prizori, so na Slovenskih železnicah odgovorili, da število vlakov, ki je od letošnje pomladi večje, ustreza tokovom potnikom. Prav tako je po njihovih besedah ustrezno število sedišč in stojišč.

“Res pa število potnikov na vlakih na splošno narašča, zato se tudi veselimo že naročenih novih 20 vagonov in štirih lokomotiv, ki so pomembni za še boljšo ponudbo v mednarodnem prometu in bodo omogočali boljšo razpoložljivo kapaciteto in tudi več vlakov. Po uvedbi novih vlakovnih povezav v prometu Slovenija–Avstrija in obratno od 21. marca beležimo več kot 40-odstotno povečanje števila potnikov,” so še zapisali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje