Načrt uspel: v. d. direktorja ARRS vendarle postal Lainščak

Slovenija 29. Jan 202214:29 > 19:59 3 komentarji
Morska biološka postaja Piran
Denis Sadiković/N1

Vlada je na mesto v. d. direktorja Javne agencije RS za raziskovalno dejavnost (ARRS) imenovala Mitjo Lainščaka, 48-letnega vodjo odseka za kardiologijo v Splošni bolnišnici Murska Sobota. Vladi ga je dopoldne predlagal upravni odbor ARRS.

Za Mitjo Lainščaka so glasovali vsi štirje člani upravnega odbora ARRS, ki jih je v četrtek na predlog MIZŠ imenovala vlada, potem ko je njihove predhodnike razrešila s funkcije. Preostala dva člana sta bila proti, eden pa je bil zaradi bolezni odsoten.

Marta Klanjšek Gunde, ki Lainščaka danes ni podprla, je za N1 povedala, da se je želela vzdržati glasovanja, a po poslovniku to ni mogoče. “Današnje glasovanje se mi je zdelo nepotrebno, saj je upravni odbor že pred tem sprejel ustrezno odločitev o najprimernejši kandidatki,” je pojasnila.

Lainščak bo glede na sklep upravnega odbora vodenje agencije prevzel že v ponedeljek, 31. januarja, za čas do imenovanja novega direktorja, a najdlje za šest mesecev.

Sobota zjutraj sicer ni običajen termin za sejo upravnega odbora ARRS, a z imenovanjem v. d. direktorja, ki bi nasledil razrešenega Roberta Repnika, se je v minulih tednih zapletlo. Repniku, ki je v začetku decembra zaradi zdravstvenih razlogov podal odpoved pogodbe o zaposlitvi za delovno mesto direktorja, se jutri izteče mandat. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, ki ga vodi Simona Kustec, pa s kandidatko, ki jo je predlagal upravni odbor, ni bilo zadovoljno.

Upravni odbor v prejšnji sestavi je namreč na to mesto dvakrat neuspešno predlagal Lidijo Tičar Padar, ki je v agenciji zaposlena kot predstavnica za stike z javnostmi.

Upravnemu odboru se je že na prejšnji seji predstavil tudi Lainščak, a se odbor – takrat v drugačni sestavi – ni odločil zanj. Po naših neuradnih informacijah naj bi bil Lainščak kandidat državnega sekretarja na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) Mitje Slavinca.

Zaradi očitnih nesoglasij glede novega vodstva agencije je vlada na četrtkovi seji štiri člane upravnega odbora od sedmih – gre za člane, imenovane na predlog ustanovitelja – na vrat na nos razrešila in imenovala nove ter si tako zagotovila večino.

Emilijo Stojmenovo DuhTončka KregarjaJano Kolar in Justino Erčulj, ki bi se jim mandat iztekel 17. oktobra 2024, so nadomestili Igor EmriGabrijel HorvatFidel Krupić in Tina Tomažič.

Po zakonu o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti, ki je stopil v veljavo 1. januarja, vlada sicer imenuje v upravni odbor tri člane na predlog ustanovitelja in ne štiri, kot je bilo to doslej. Na MIZŠ pravijo, da se novi zakon v tem primeru ne uporablja, saj gre za nadomestne člane odbora, ki je bil imenovan še po starem zakonu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje