Nadaljujejo se pogajanja o formuli za izračun povprečnine občin

Slovenija 02. Okt 202416:06 0 komentarjev
denar, bankovci, evro, evri
Foto: PROFIMEDIA

Predstavniki občin in ministrstva za finance so danes opravili tretji krog pogajanj za določitev povprečnine v letih 2025 in 2026.

Predstavniki občin in ministrstva za finance so razpravljali o predlogu nove formule izračuna povprečnine, ki bi vključevala fiksni in variabilni del, s čimer bi zagotovili bolj uravnoteženo porazdelitev sredstev, so sporočili iz Skupnosti občin Slovenije (SOS).

Kot so dodali, je bil večji del sestanka osredotočen v razpravo o formuli za izračun povprečnine ter o načinih za odpravo nesorazmerij v financiranju občin, pri čemer so posebej izpostavili občine, v katerih prejeta primerna poraba presega dejanske stroške za izvajanje zakonskih obveznosti.

Predstavniki finančnega ministrstva so predlagali, da bi fiksni del povprečnine ponderirali glede na medletno rast stroškov, ob tem pa bi ta vključeval tudi dodatne naloge, ki jih občinam naloži država skozi zakonodajo. Variabilni del bi temeljil na rasti stroškov plač, ki bi jih prilagodili glede na uvrstitev zaposlenih v plačne razrede v posameznih občinah.

V razpravi je v ospredje stopilo vprašanje, kako izračunati maso plač, ali kot fiksni delež ali pa kot 2,4 odstotka skupne primerne porabe, kar bi po podatkih ministrstva za finance pomenilo dodatnih 38 milijonov evrov k povprečnini iz državnega proračuna za leto 2025.

Povprečnina zadnjih treh let?

Predsednik SOS in novomeški župan Gregor Macedoni je izpostavil možnost uporabe triletnega povprečja stroškov za izračun povprečnine, kar bi prispevalo k bolj stabilni finančni sliki občin.

Ob tem je še predlagal, da bi določen delež od 54 odstotkov pobrane dohodnine namenili občinam za odpravo nesorazmerij v financiranju, pri čemer bi bil ta delež v prvem letu 52-odstoten, a zmanjšan za financiranje nekaterih nalog, kot so financiranje občin z romskimi naselji in skupnih občinskih uprav.

Finančni minister Klemen Boštjančič pa je občinska združenja pozval, da do 15. oktobra, ko bo potekal naslednji krog pogajanj, uskladijo predlagane rešitve ali predložijo izboljšave.

O predlogih ministrstva za finance in predlogih za izboljšavo predlagane formule, bo predsedstvo SOS razpravljalo na naslednji seji 11. oktobra v Novem mestu, so še sporočili iz SOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!