Napis za bodoče zdravnike razburil, zdravniška zbornica o lažeh plačancev

Slovenija 17. Feb 202409:22 > 19:18 26 komentarjev
medicinska fakulteta
Foto. BOBO

Ugled, denar, pripadnost izbrancem. Ti razlogi za zdravniški poklic so se znašli na predstavitvi dekana Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani Igorja Švaba, ko je obiskovalcem informativnega dne predstavljal študij medicine. Fotografija s predstavitve je zakrožila po spletu in razburila uporabnike družbenih omrežij. Za N1 je Švab dejal, da je fotografija vzeta iz konteksta.

Zdravniški poklic je zadnje tedne pogosta tarča kritik. Poleg zdravniške stavke je včeraj javnost razburilo tudi razkritje N1, da se je pri diagnosticiranju raka zgodila napaka – zaradi zamenjave dveh histoloških vzorcev so operirali napačnega pacienta in mu odstranili želodec.

Po družbenih omrežjih pa od včeraj kroži tudi fotografija s predstavitve zdravniškega poklica, ki so jo udeležencem na petkovem informativnem dnevu pokazali na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani. Na prvi pogled bi lahko bilo videti, da dekan fakultete Igor Švab z njo srednješolcem sporoča, da so med razlogi za odločitev za zdravniški poklic najprej ugled, denar, pripadnost izbrancem, šele na koncu pa pomoč sočloveku.

Predstavitev je med uporabniki družbenih omrežij sprožila precej ogorčenja. Pod poobjavljeno fotografijo so se vrstile kritike, da je zdravnikom pomoč sočloveku res na zadnjem mestu. “Ugled, denar, izbranci … Šele potem pomoč sočloveku … To je to … Tukaj je šlo narobe!” se glasi eno od mnenj v komentarjih.

V drugi skupini komentarjev pod objavo pa so tisti, ki dvomijo o tem, da je fotografija pristna oziroma trdijo, da je fotografija vzeta iz konteksta. Na tej strani je tudi družinski zdravnik v Zdravstvenem domu Kamnik Rok Ravnikar, ki je zapisal, da bi morali odgovore o besedilu na fotografiji poiskati tam, kjer je nastala.

Nato je v daljšem zapisu poudaril, da se omenjena stran predstavitve že leta pojavlja na informativnih dnevih in da ob njej vsakič teče razprava o napačnih razlogih za odločitev za zdravniški poklic. “Da bodo tisti, ki se bodo za ta študij odločili iz napačnih razlogov, trpeli in bodo nesrečni. Ugleda že davno ni več, denar je v redu, ampak se da v kakšni drugi panogi veliko bolje zaslužiti, pripadnost ‘izbrancem’ pa?” je dodal.

Fotografijo je poobjavila tudi ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh in s pripisom opozorila na nevarnosti deljenja vsebin brez dodatne razlage.

Dekan: Napačna interpretacija me boli

Dekan Igor Švab je v telefonskem pogovoru za N1 pojasnil, da so uporabniki družbenih omrežij fotografijo povsem napačno razumeli in jo vzeli iz konteksta. “Videl sem fotografije in komentarje. To je moj del predstavitve, kjer sem naštel razloge, zakaj bi se nekdo odločal za študij medicine, in izrecno poudaril, da je edini razlog tisti zadnji,” je povedal.

Dodal je, da je v nadaljevanju celotna predstavitev temeljila na poudarjanju zdravniškega poslanstva kot pomoči sočloveku. “Tisti, ki so bili na informativnih dnevih, so to zelo jasno dojeli. Tisti, ki so videli samo fotografijo brez konteksta, pa so seveda to interpretirali tako, kot so.” Dodal je, da ga napačna interpretacija “osebno boli”.

Zakaj so se prvi trije razlogi sploh znašli na prosojnici? Švab je odgovoril, da vsako leto v predstavitvi poskušajo komentirati tudi aktualno dogajanje, razloge pa je našel v družbenem kontekstu. “Študenti se za študij medicine odločijo, ker želijo pomagati, ne pa zaradi ostalih bonitet, ki jih ta poklic prinaša, in so nekatere spornejše celo lažne.”

Medicinska fakulteta se je odzvala tudi z izjavo za javnost. V njej je, tako kot dekan, poudarila, da je bila interpretacija fotografije popolnoma napačna.

“Napačne interpretacije nas obtožujejo, da naj bi naša fakulteta oglaševala študij medicine in dentalne medicine z obljubami o potencialnem zaslužku in ugledu bodočih zdravnikov, ter da naj bi zaslužek in ugled predstavljala kot primarna motivatorja za odločitev za študij na naši fakulteti. Želimo poudariti, da to ne ustreza resnici,” so razložili in dodali, da je bil njihov cilj ravno nasproten, da so želeli s prosojnico izpostaviti, da denar in ugled nista pravilna razlaga za izbiro tega študija, temveč je prava motivacija pomoč soljudem in skrb za njihovo zdravje.

Izjavo medicinske fakultete so na družbenem omrežju X poobjavili tudi Mladi zdravniki.

Zaradi aktualne zdravniške stavke Švab upada obiska na informativnih dnevih ni opazil, celo izpostavil je, da je bilo dijakov, odkar se zadnjih šest let informativnega dneva udeležuje kot dekan, letos največ. “To, kar se zdaj dogaja, ne vpliva na odločitve mladih, ko se odločajo za prihodnost,” je zaključil.

Oglasila se je tudi zdravniška zbornica. “Ne bomo dočakali opravičila za laži in žaljivosti nevladnih in vladnih plačancev. Je pa tokrat kamera posnela kontekst celotne zgodbe in počasi se stolp manipulacij ruši sam od sebe,” je zapisala na omrežju X.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje