Napovedana stavka delavcev Hotelov Bernardin

Gospodarstvo 22. Feb 202310:47 0 komentarjev
HOTEL BERNARDIN
Tina Kosec/BOBO

Zaposleni v Hotelih Bernardin so za torek napovedali stavko. Med drugim želijo preprečiti prenos sobaric na zunanje izvajalce ter od uprave družbe doseči uskladitev plač z inflacijo in sklenitev aneksa k podjetniški kolektivni pogodbi.

Sindikat delavcev Save Turizma je za torek napovedal opozorilno stavko delavcev v Hotelih Bernardin, s katero želijo med drugim preprečiti prenos sobaric na zunanje izvajalce ter od uprave družbe doseči uskladitev plač z inflacijo in sklenitev aneksa k podjetniški kolektivni pogodbi. K podpori pozivajo tudi druge zaposlene v Savi Turizmu.

Kot so danes sporočili iz Sindikata delavcev gostinstva in turizma Slovenije, katerega del je reprezentativni sindikat zaposlenih v Savi Turizmu, uprava družbe kljub številnim pozivom ni ugodila njihovim zahtevam.

Med njimi so preklic načrtovanega prenosa sobaric v Hotelih Bernardin na zunanje izvajalce, odprava plačnih nesorazmerij, takojšnja uskladitev osnovnih plač z lansko inflacijo (10,3 odstotka), sklenitev aneksa k podjetniški kolektivni pogodbi, dvig povračila stroškov prevoza na delo na 21 centov na kilometer ter polno nadomestilo plače za čas trajanja stavke.

Pritiski in kršitev zakona o stavki

V sindikatu so ob tem obvestili člane, da bo uprava družbe Sava Turizem, pod okrilje katere sodijo Hoteli Bernardin, po njihovem predvidevanju na zborih zaposlenih nadaljevala pritiske na člane sindikata z namenom preprečiti stavko. To predstavlja kršitev določil zakona o stavki, so izpostavili.

Kot v sindikatu opozarjajo že nekaj časa, bi načrtovani prenos sobaric v Hotelih Bernardin na zunanjega izvajalca Aktiva čiščenje predstavljal škodljivo prakso, ki vplivajo na socialni in materialni položaj delavcev.

O tem so obvestili tudi vlado in Slovenski državni holding (SDH), saj je Sava Turizem v lasti družbe Sava, katere 90-odstotna lastnica je prek SDH in Kapitalske družbe država, a so “razočarani nad neodzivnostjo”.

Vodstvo Save Turizma medtem vztraja, da dosledno spoštujejo zakonodajo, prenos zaposlenih pa med drugim pripisujejo sezonski naravnanosti podjetja. “Smo izredno sezonsko naravnano podjetje, v katerem je težko uravnavati nihanja števila zaposlenih sobaric. Na Obali je na primer v nizki sezoni lahko zasedenih manj kot 100 sob dnevno, v visoki sezoni pa 750 sob dnevno,” so v začetku meseca pojasnili odločitev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!