Štrukelj: Vlada nas je z izničenjem dialoga nagnala na ulice

Slovenija 28. Maj 202117:53 > 21:04 0 komentarjev
Predsednica ZSSS Lidija Jerkič
Bobo

Udeležbo na tokratnem petkovem protivladnem protestu so napovedali tudi večji sindikati oziroma sindikalne centrale. Predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič je dejala, da njihova agenda ni odstop vlade, temveč socialni dialog, predsednik KSJS Branimir Štrukelj pa pravi, da jih je vlada z izničenjem prostora dialoga nagnala na ulice.

Današnjega množičnega protivladnega protesta se udeležujejo tudi večji sindikati, in sicer Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), Konfederacija sindikatov Slovenije Pergam, Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije, Konfederacija sindikatov 90 Slovenije in KNSS-Neodvisnost.

Vladi očitajo, da “sistematično in namerno krši Pravila o delovanju Ekonomsko-socialnega sveta (ESS), ki ji nalagajo, da s socialnimi partnerji sodeluje pri pripravi zakonov, zlasti tistih, ki zadevajo socialno-ekonomski položaj ljudi, še preden jih sprejme in posreduje v Državni zbor”. Pri tem omenjajo interventne zakone, Zakon o nacionalnem demografskem skladu, Zakon o debirokratizaciji in spremembe davčne zakonodaje.

Sindikati želijo nazaj socialni dialog, ne odstopa vlade

“Izstopili so iz dialoga v Ekonomsko-socialnem svetu (ESS), no, pravzaprav dialoga sploh ni bilo. Že več kot pol leta opozarjamo, da pri pomembni zakonodaji, ki se tiče vseh nas in bi jo praviloma moral obravnavati ESS, vlada te poti več ne ubira. Vlaga se neposredno v DZ. Če smo to lahko razumeli pri interventnem zakonu, tega ne razumemo pri zakonih, kot so nacionalni demografski sklad, davčna zakonodaja, kapitalistična kapica …,” je za N1 dejala predsednica ZSSS Lidija Jerkič.

“Gre za zakone, ki bodo za vse nas pomembni v naslednjih 10, 20 letih, ali pa še dlje, in ena stran tako pomembne zakonodaje ne more uzurpirati, tako kot koalicijska stran počne. Kaj več, kot da gremo na protestni shod to povedat, ne moremo storiti,” je razlog za udeležbo na današnjem protestu za N1 razložila predsednica ZSSS.

“Naša agenda ni odstop vlade, naša agenda je socialni dialog. Povedali smo tudi, pod kakšnimi pogoji se vračamo za pogajalsko mizo. Zagotovo je to tudi vračanje teh zakonov v pogajalski proces,” pravi.

Ocen, koliko članov sindikata se bo udeležilo današnjega protesta, Lidija Jerkič nima. “Članstva nismo obvestili, kdaj shod je. Če se člani počutijo poklicane, bodo sami prišli,” je še povedala. Po poročanju naše novinarke na terenu Sarah Neubauer je na Prešernovem trgu ob začetku protesta sicer bilo videti veliko predstavnikov Sindikata za vzgojo, izobraževanje in znanost (SVIZ).

Nagovor sindikalistov na protestnem shodu

Na protestnem shodu je Lidija Jerkič dejala, da so prišli jasno sporočiti, da pravic delavk in delavcev ne morejo več uveljavljati za pogajalskimi mizami, saj oblast ne sliši in ne vidi, ko opozarjajo na dialog. “Oblast vidi in sliši samo še sebe,” je nadaljevala ob spremljavi bučnega aplavza.

“V tej družbi se stališče z nikomer ne usklajuje. Napada se civilno družbo, javne institucije, vsakega, ki ima svoje mnenje. Sprejemajo se zakoni, ki bodo v korist samo elitam, povzročili pa bodo nepopravljivo škodo. Vlada bo slej ko prej druga, ostala pa bo škoda, ki jo bomo plačevali vsi državljani,” je dejala in dodala: “Skupaj smo močnejši.”

Tudi predsednik KSJS Branimir Štrukelj je izpostavil, da vlada ljudi in sindikate postavlja pred že izvršena dejstva. “To ni nobeno socialno partnerstvo. Aktualna oblast je prostor dialoga izničila in nas dobesedno nagnala na ulice. Dokler nam ne vrne pravice do dialoga, dokler interesov delavcev in delavk ne bodo spoštovali in upoštevali, bomo na ulicah tudi ostali.”

Nekaj sindikatov danes podpisalo dogovor

Predstavniki nekaterih sindikatov javnega sektorja so pristopili k podpisu dogovora, ki so ga na vladi sprejeli včeraj.

Dogovor so doslej podpisali: Policijski sindikat Slovenije, Fides – Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije, Sindikat kulturnih in umetniških ustvarjalcev RTV, Sindikat policistov Slovenije, Sors – Sindikat občinskih redarjev Slovenije, Zveza delavskih sindikatov Slovenije – Solidarnost, Sindikat vojakov Slovenije, Konfederacija slovenskih sindikatov, Spukc – Sindikat zdravstva Slovenije, Sindikat finančno računovodskih uslužbencev plačne skupine J.

Preostali sindikati javnega sektorja bodo k podpisu Dogovora in aneksov h kolektivnim pogodbam dejavnosti in poklicev po navedbah Ministrstva za javno upravo (MJU) pristopili do vključno srede, 2. junija.

Iz Sindikata zdravstva Slovenije (Spukc) so sami sporočili, da so podpisali dogovor in da se današnjih protestov ne nameravajo udeležiti, pa tudi, da k temu niso pozivali članstva.

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj pa je zjutraj sporočil, da vlada enostransko izsiljuje podpis dogovora kljub neizpolnjenim pogojem. “KSJS se sprašuje, zakaj takšna vztrajnost vlade, da je treba dogovor podpisati takoj danes, medtem pa se prej o dogovorjenem med pogajalskima skupinama ni izrekla kar dva tedna,” je med drugim zapisal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!