Našli študenta, ki so ga ugrabili prek interneta

Slovenija 03. Jan 202405:05 0 komentarjev
Kitajskega študenta Kaia Zhuanga so našli podhlajanega
Foto: PROFIMEDIA

Ameriške oblasti so potrdile, da so našle kitajskega študenta Kaj Džuanga. Tega naj bi "kibernetsko ugrabili", zaradi česar so njegovi starši neznancem plačali več deset tisoč dolarjev. Gre za nenavadno zgodbo o izsiljevanju in ugrabitvah po spletu.

Kaj Džuang je kitajski študent, ki je bil na izmenjavi v ZDA, kjer naj bi bil žrtev “kibernetske ugrabitve”.

Sedemnajstletnika so po poročanju BBC našli živega, a “podhlajenega in zelo prestrašenega”. Našli so ga v šotoru na odročnem predelu zvezne države Utah.

Policijska uprava mesta Riverdale predvideva, da se je Džuang tja umaknil sam, potem ko so z njim manipulirali ugrabitelji. Ti bi ga lahko nadzirali že 20. decembra, ko je policija kitajskega študenta opazila v kraju Provo in pristopila do njega. Že takrat je imel pri sebi opremo za kampiranje, a morebitne grožnje ugrabiteljev policistom takrat ni navedel.

Kitajskega študenta Kaia Zhuanga so našli podhlajanega
Kaj Džuanga so našli v šotoru približno 40 kilometrov severno od mesta Riverdale. Ob sebi ni imel nobenega vira toplote. (Foto: PROFIMEDIA)

Njegovi starši so decembra prejeli njegovo fotografijo, ob tem pa še zahtevo za plačilo odkupnine. Ugrabiteljem so nato plačali okoli 80 tisoč dolarjev in o ugrabitvi obvestili šolo, ki jo je njihov sin obiskoval.

Džuangov primer pa je le eden od vse pogostejših primerov “kibernetskih ugrabitev” v ZDA.

Kot so pojasnili na policijski upravi Riverdala, se ugrabljene osebe same izolirajo in celo fotografirajo. Na fotografijah je videti, kot da so pridržane, čeprav ugrabitelji fizično niso prisotni. Žrtev ugrabitelji pogosto nadzorujejo prek programov Facetime ali Skype.

Ugrabitelji nato tako žrtev kot njeno družino prepričajo, da bodo enim in drugim škodovali, če ne bodo sodelovali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!