Nataša Pirc Musar o Benediktu XVI.: Poslanstvo je namenjal ohranjanju nenasilja

Slovenija 05. Jan 202314:10 3 komentarji
Urad predsednice

Predsednica republike Nataša Pirc Musar se je udeležila pogrebne slovesnosti pokojnega papeža Benedikta XVI. "Bil je Evropejec, ki je odraščal v času vojne in je svoje papeško poslanstvo namenjal ohranjanju miru in nenasilja," je dejala.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar se je s soprogom Alešem Musarjem v Vatikanu udeležila pogreba zaslužnega papeža Benedikta XVI. Po pogrebnih slovesnostih je poudarila, da Slovenija ceni predanost pokojnega pri spodbujanju dostojanstva do sočloveka, solidarnosti in sočutja do revnih in ranljivih, so sporočili iz njenega urada.

Predsednica je izpostavila še, da je svet z njegovo smrtjo izgubil misleca in vplivnega teologa, ki je bil predan dialogu različno mislečih in različnih verstev ter kultur.

Poudarila je, da je Joseph Ratzinger kot Nemec postal papež Rimskokatoliške cerkve 60 let po koncu druge svetovne vojne. “Bil je Evropejec, ki je odraščal v času vojne in je svoje papeško poslanstvo namenjal ohranjanju miru in nenasilja,” je dejala. Sporočila Benedikta XVI. o pomoči razseljenim ljudem in beguncem so po mnenju predsednice Pirc Musar toliko pomembnejša danes, ko smo spet priča vojni v Evropi in je toliko ljudi moralo zapustiti svoje domove.

Omenila je še, da je papež Benedikt XVI. kot nekdanji nadškof v Münchnu in Freisingu gojil naklonjenost do Slovenije in do slovenske Katoliške cerkve. V času njegovega pontifikata so bile namreč ustanovljene tri nove škofije – v Celju, Novem mestu in Murski Soboti.

Urad predsednice
Urad predsednice

Slovensko predsednico in druge državnike ter predstavnike kraljevih družin je pred pogrebnimi slovesnostmi sprejel papež Frančišek, ki je kot prvi papež v zgodovini vodil pogrebne slovesnosti za svojim predhodnikom. Več o pogrebni slovesnosti najdete na tej povezavi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje