Natova največja letalska vaja: izvedli 1.800 preletov

Slovenija 23. Jun 202313:34 4 komentarji
vojaška vaja Air Defender 2023
PROFIMEDIA

Nato je zaključil največjo letalsko vajo v zgodovini zavezništva. Vadili so tudi obrambo pred morebitnimi napadi z brezpilotnimi letalniki in manevrirnimi raketami.

Zveza Nato je danes zaključila največjo letalsko vajo v zgodovini zavezništva. Na njej je sodelovalo približno 250 bojnih letal in 10.000 vojakov iz 25 članic in partneric Nata, tudi Slovenije. Cilj je bil okrepiti pripravljenost držav na obrambo pred zračnimi napadi. Nemške zračne sile so vajo označile za popoln uspeh.

Namen vaje imenovane Air Defender 23, ki se je začela 12. junija, je bil pokazati moč zavezništva ter povečati interoperabilnost in pripravljenost držav na obrambo ozemlja zavezništva pred morebitnimi napadi z brezpilotnimi letalniki in manevrirnimi raketami.

“Želeli smo pokazati, da lahko 25 različnih narodov deluje enotno od prvega dne, in to nam je tudi uspelo,” je za televizijo NTV povedal poveljnik nemških zračnih sil Ingo Gerhartz.

Ocenil je, da je bila vaja popoln uspeh tako na taktični kot organizacijski ravni, in dodal, da so skupno izvedli približno 1.800 preletov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

vojaška vaja Air Defender 2023
PROFIMEDIA

Vaja je bila zasnovana leta 2018, deloma kot odgovor na rusko priključitev polotoka Krim. Koordiniral jo je Berlin, usposabljanje na operativni in taktični ravni pa je potekalo v Nemčiji, Estoniji, Latviji in na Češkem.

V vaji so sodelovale Belgija, Bolgarija, Danska, Nemčija, Estonija, Finska, Francija, Grčija, Italija, Japonska, Hrvaška, Latvija, Litva, Nizozemska, Norveška, Poljska, Romunija, Švedska, Španija, Češka, Turčija, Madžarska, ZDA in Velika Britanija pa tudi Slovenija, in sicer z osmimi specialisti s področja letalstva.

Še pred začetkom vaje je Gerhartz pojasnil, da vaja ni uperjena proti nikomur. “Smo obrambno zavezništvo in vaja je kot taka tudi zasnovana,” je poudaril. Ameriška veleposlanica v Nemčiji Amy Gutmann pa je dejala, da je namen vaje poslati jasno sporočilo številnim državam, tudi Rusiji.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje