Naval na mesto varuha človekovih pravic. Kdo vse se je prijavil?

Nataša Pirc Musar in Peter Svetina
Foto: Daniel Novakovič/STA

Na poziv predsednice republike Nataše Pirc Musar je prispelo 12 prijav za varuha človekovih pravic. Kdo vse je med njimi?

Zanimanje za mesto varuha človekovih pravic je očitno zelo veliko. Na javni poziv predsednice republike Nataše Pirc Musar, ki se je iztekel ob 15. uri, je namreč prispelo kar 12 prijav. Kdo vse se je prijavil, v predsedničinem uradu ne razkrivajo, po naših informacijah pa je med njimi tudi nekaj oseb, ki širši javnosti niso znane.

Da so se prijavili na razpis, so za N1 potrdili aktualni varuh Peter Svetina, direktorica PIC Katarina Bervar Sternad, Simona Zavratnik z ljubljanske fakultete za družbene vede, diplomat Andraž Zidar in nekdanji direktor urada vlade za narodnosti Stanko Baluh. V tekmo za varuha človekovih pravic sta se podala tudi Vlasta Nussdorfer, ki je to mesto zasedala pred Svetino, in zagovornik načela enakosti Miha Lobnik.

Peter Svetina je bil za varuha pred šestimi leti izvoljen kar z 89 poslanskimi glasovi, sodeč po tokratnih prvih odzivih v poslanskih skupinah, pa se mu ponovna izvolitev ne obeta. Ob sedanji razdelitvi političnega prostora se sicer postavlja vprašanje, kdo od kandidatov bi sploh lahko dobil za izvolitev potrebnih 60 poslanskih glasov. Ombudsman je edina funkcija v državi, za katero mora kandidat v državnem zboru zbrati dvotretjinsko večino.

Tudi Vlasta Nussdorfer je pred 12 leti prejela visoko podporo, glas ji je namenilo 82 poslancev. Vrnitev Nussdorfer na funkcijo varuhinje je predlagalo Znanstveno-raziskovalno središče (ZRS) Koper, podprlo pa jo je še deset pravnic in pravnikov, med njimi Alenka Šelih, Rado Bohinc in Janez Čebulj. Kot je za STA dejala Nussdorfer, je kot varuhinja in kasneje kot svetovalka tedanjega predsednika republike Boruta Pahorja pridobila veliko izkušenj, s katerimi bi lahko uspešno opravljala delo.

Vlasta Nussdorfer
Foto: Borut Živulovič/BOBO

Direktorico Pravnega centra za varstvo človekovih pravic in okolja (PIC) Katarino Bervar Sternad je za kandidatko predlagala Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS), ob prijavi pa je kandidatka priložila seznam 107 nevladnih organizacij, ki jo podpirajo. Katarini Bervar Sternad je Nataša Pirc Musar decembra lani podelila prvo priznanje predsednice republike za delo na področju človekovih pravic.

Med prijavljenimi je tudi Simona Zavratnik s Katedre za analitsko sociologijo ljubljanske Fakultete za družbene vede. Doktorica sociologije je bila sicer svetovalka Tatjane Bobnar, ko je ta vodila ministrstvo za notranje zadeve.

Da je vložil kandidaturo, je že pred dnevi javnost obvestil diplomat Andraž Zidar, sicer vodja Diplomatske akademije na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve. Po predčasnem odhodu Marijana Pavčnika z ustavnega sodišča se je Zidar leta 2022 potegoval za ustavnega sodnika, a ni bil uspešen.

Kandidaturo za varuhinjo človekovih pravic sta napovedali tudi Katarina Bervar Sternad (levo) in Simona Zavratnik (desno). (Foto: PIC in FDV)

Zagovornik načela enakosti Miha Lobnik se danes na naše klice ni odzval, po informacijah N1 pa je tudi on uresničil napoved in se prijavil za varuha človekovih pravic. Univerzitetnemu diplomiranemu sociologu je državni zbor drugi petletni mandat podelil poleti 2021, kar pomeni, da se mu sedanja funkcija izteče sredi leta 2026.

Predsednica republike se bo v okviru postopka sestala z vodjami poslanskih skupin, predlog za imenovanje pa bo v državni zbor poslala predvidoma v začetku leta 2025. Državni zbor mora o predlaganem kandidatu za varuha človekovih pravic glasovati v 45 dneh po predložitvi predloga.

Zanimanje za mesto varuha je bilo veliko že pred šestimi leti, ko se je na javni poziv prijavilo devet kandidatov. Doslej je imela Slovenija pet varuhov človekovih pravic. Prvi je bil na to mesto jeseni 1994 izvoljen Ivan Bizjak, sledili so mu Matjaž Hanžek, Zdenka Čebašek Travnik in Vlasta Nussdorfer, konec februarja prihodnje leto pa se mandat izteče Petru Svetini.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!