Naval na pohanega piščanca razburja sosede: “Ni stanovalca, ki ga KFC ne moti”

Slovenija 10. Avg 202417:56 20 komentarjev
KFC
Foto: Jan Gregorc/N1

Nova restavracija s hitro hrano KFC v Ljubljani je razveselila ljubitelje pohanega piščanca, nekaterim bližnjim prebivalcem pa dogajanje v okolici povzroča sive lase. Tožijo nad številnimi prometnimi prekrški, avtomobili in smetmi na pločnikih, gnečo in razgrajanjem pred restavracijo. Poleg tega pa KFC nima potrebnega uporabnega dovoljenja.

Konec junija se je v Ljubljani na Viču odprla restavracija znane verige s hitro hrano KFC. V prvih dneh po odprtju je bila v restavraciji in njeni okolici nepopisna gneča. Predvsem v poznih popoldanskih in večernih urah je tam še vedno opaziti veliko ljudi, tako v restavraciji kot na ulicah in parkiriščih bližnjih stanovanjskih blokov, kar pa vse bolj moti nekatere okoliške prebivalce.

“Ni stanovalca, ki ga KFC ne bi motil,” nam je povedal eden od stanovalcev, ki živijo v bližini. Pritožbe in prijave, ki jih naslavljajo na Mestno občino Ljubljana (Mol) in pristojne inšpektorate, pa do zdaj po njihovih besedah niso prinesle rezultatov.

KFC še vedno brez uporabnega dovoljenja

KFC sicer v prostorih ob Tržaški cesti obratuje brez uporabnega dovoljenja, so za Dnevnik potrdili na ljubljanski upravni enoti. S tem so seznanjeni tudi na občini, kjer so prijavo posredovali Inšpektoratu RS za naravne vire in prostor.

Na tržnem inšpektoratu so za N1 pojasnili, da zakon o gostinstvu določa, da je uporabno dovoljenje potrebno, da bi restavracija objekt sploh smela uporabljati za izvajanje gostinske dejavnosti. Dodali so, da so po tem, ko se je pojavil sum, da KFC na Tržaški nima uporabnega dovoljenja, s tem seznanili pristojni inšpektorat za naravne vire in prostor.

Na inšpektoratu za naravne vire so za N1 potrdili, da so prejeli informacijo o sumu uporabe objekta brez uporabljenega dovoljenja, da pa inšpekcijski nadzor še ni bil uveden. Pojasnili so, da inšpektor, če se v nadzoru izkaže, da KFC stavbo na Tržaški cesti 54 res uporablja brez ustreznega uporabnega dovoljenja ali da uporaba ni skladna oziroma je v nasprotju z izdanim gradbenim ali uporabnim dovoljenjem, uporabo objekta prepove, dokler ustrezno uporabno dovoljenje ni izdano.

Za pojasnila, kakšno je trenutno stanje ustreznih dovoljenj KFC, smo se tudi sami obrnili na ljubljansko upravno enoto, pristojno za izdajo tako gradbenega kot uporabnega dovoljenja. Njihove odgovore objavimo, ko jih prejmemo.

Na kateri točki se je zgodila napaka, zaradi katere so manjkajoče oziroma pomanjkljivo dovoljenje spregledali, za zdaj ni jasno. Je pa mogoče, da je del razloga to, da je bila na mestu KFC prvotno predvidena banka. Zanjo je družba Projekt Tržaška uporabno dovoljenje pridobila že lani, a le za del stavbe, kjer je trgovinski del, ki je v najemu sosednjega Spara, in za garažo, je še pisal Dnevnik. Za KFC bi morala družba pridobiti novo uporabno dovoljenje in odobritev spremembe namembnosti gradbenega dovoljenja, saj je bilo to izdano za banko, ki naj bi tam stala.

Gneča pred lokalom moti stanovalce: “Pločnik je ves čas zaparkiran”

Po odprtju KFC pa se je v okolici povečalo število prometnih prekrškov. “Peš ali s kolesom sploh ne moreš mimo,” je pojasnil eden od stanovalcev, ki živijo v bližini. Kot je dodal, je pločnik popolnoma zaparkiran z avtomobili, in sicer vse od zgodnjega večera pa do 23. ure, ko se restavracija zapre. Včasih tudi dlje.

KFC
Foto: N1

Drugi sogovornik pa je za N1 povedal, da KFC nima dovolj parkirnih mest za svoje stranke, saj so bila delu stavbe, kjer naj bi bila prvotno banka, namenjena le tri parkirna mesta, lastnik pa nato v skladu s spremembo namembnosti in velikosti objekta ni povečal števila parkirnih mest.

Stranke KFC sicer večinoma parkirajo v Sparovi garažni hiši, številni pa tudi na parkirišču katere od sosednjih stolpnic, kar pa moti stanovalce, ki tako ostanejo brez parkirišča za svoj avto. Stanovalci ene od stolpnic so parkirišče pred stavbo po odprtju restavracije že ogradili z rampo.

Več kršitev so po odprtju restavracije v okolici zaznali tudi občinski redarji. Mestno redarstvo je v zvezi s parkiranjem na pločnikih na območju izvedlo več rednih nadzorov in od začetka junija do konca julija zaznalo 44 kršitev, so za N1 povedali na ljubljanski občini. Dodali so, da bodo redarji območje nadzirali tudi v prihodnje, na občini pa bodo o ostalih kršitvah, ki niso v pristojnosti redarstva, obvestili tudi policijsko postajo Vič, da bi policisti tam poostrili nadzor.

Okoliški prebivalci pa se pritožujejo tudi nad tem, da gostje restavracije na svoje naročilo čakajo v avtomobilu s prižganimi vsemi štirimi smerniki. V popoldanskih urah, ko smo sami obiskali okolico restavracije, smo opazili dva tako parkirana avta. Prav tako je po tem, ko se trgovina Spar zapre, iz njene parkirne hiše nemogoče priti po stopnicah, zato stranke KFC iz garaže hodijo po dovozu in izvozu, kar je “prepovedano in nevarno”, pa poudarja drug sogovornik (sicer stanovalec v bližnjem bloku).

Še pred gradnjo so stanovalci na občinski oddelek za urejanje prostora podali predlog, da se iz pogojev za gradnjo izbriše možnosti prevzema “Drive in” (prevzem hrane z avtomobilom, op. p.), a je naval avtomobilov v soseščini, kot pravijo, primerljiv s tem, da bi ga restavracija vseeno imela.

KFC
Foto: N1

Policisti so sicer območje obiskali že večkrat in kršiteljem napisali kazni. Na Policijski upravi Ljubljana pa so za N1 zatrdili, da bodo svojo prisotnost na navedenem območju v primeru zaznanih prekrškov ali kaznivih dejanj okrepili in tudi ustrezno ukrepali.

“Zagotovo se ti življenjske okoliščine spremenijo”

Zunanji zvočnik, ki so ga v KFC uporabljali za poziv strankam, naj prevzamejo naročilo, so zdaj sicer umaknili – kar pa ne pomeni, da se je polegel tudi hrup. Okoliške prebivalce še vedno motijo večerni hrup, glasba in razgrajanje nekaterih gostov.

Obiskovalci restavracije KFC se po besedah enega od stanovalcev v okolici zadržujejo še dolgo po tem, ko se restavracija ob 23. uri zapre. Ponoči pa stanovalce moti še glasna ventilacija, ki bi morala biti zastrta s pločevino, a ni, zato zvečer in ponoči stanovalci “sploh ne morejo imeti več odprtih oken”.

Še en moteč dejavnik je tudi v zrak sijoča močna svetloba napisov na stavbi in luči na dovozu in rampi, ki zelo moti tudi stanovalce na drugi strani Tržaške ceste. Vsako jutro jih nato še zbudi piskanje in ropot tovornjakov, ki pripeljejo živila.

Obenem nekateri gostje restavracije po koncu obroka ostanke hrane in smeti pogosto mečejo ali na pločnik ali na parkirišča stanovalcev, ki morajo odpadke, tako tarnajo, nato sami pobirati.

KFC
Foto: Jan Gregorc/N1

Eden od sosedov, s katerim smo govorili, je izpostavil tudi problematiko zabojnikov za smeti, ki so nepravilno postavljeni ob dovozu za dostavo ter so “kar naprej polni in odprti, po tleh je umazanija in okoliškim stanovalcem smrdi”. Povedal je, da so v zvezi s tem na inšpektorat Mola že podali več prijav. Vsi sogovorniki so potožili tudi nad smradom olja, ki se širi v bližnji okolici.

“Zagotovo se ti življenjske okoliščine spremenijo, ko ti pride v soseščino ena taka zadeva,” je misli strnil eden od sosedov v bližini restavracije. Da bi začetni val navdušenja Ljubljančanov popustil in razmere nekoliko umiril, ne pričakujejo. Ali bo k temu pripomogla še ena restavracija KFC, ki se je v ljubljanskem nakupovalnem središču BTC odprla pred kratkim, pa bo jasno v prihodnjih tednih.

S KFC smo večkrat skušali vzpostaviti stik tudi na N1. Vprašali smo jih, kako odgovarjajo na očitke okoliških stanovalcev in kaj bodo naredili, da to odpravijo. Odgovorov na naša vprašanja vse do objave prispevka nismo prejeli.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje