“Ne smemo dovoliti, da Luka Koper postane baza za ubijanje otrok”

Slovenija 22. Maj 202420:04 > 20:17 8 komentarjev

Okoli 4. ure zjutraj bo v Luko Koper vplula ladja Borkum, ki naj bi po trditvah protestnikov prevažala vojaški tovor za izraelske oborožene sile. Pred Mestno občino Koper so se zaradi nasprotovanja vplutja ladje zbrali protestniki. Od tam so se podali proti Luki Koper. "Ne smemo dovoliti, da Luka Koper postane baza za ubijanje otrok in ostalih civilistov v interesu neke vojaške zveze," so sporočali protestniki. Shod je podprlo več kot 45 raznovrstnih organizacij. Po informacijah slovenske vlade je sicer domnevno sporni tovor namenjen na Češko.

V četrtek okoli 4. ure zjutraj bo v Luko Koper iz Španije priplula ladja Borkum, ki pluje pod zastavo karibske otoške države Antigva in Barbuda.

V znak nasprotovanja vplutju ladje, ki naj bi prevažala orožje, se je v Kopru zbrala skupina protestnikov.

Ti so s protestom začeli pred Mestno občino Koper, nato pa so se sprehodili do Luke Koper. S transparenti so izražali nestrinjanje s tem, da Slovenija logistično sodeluje pri oboroževanju Izraela, ki kljub mednarodnim pozivom ne zmanjšuje napadov na Gazo, pri čemer je doslej umrlo že na tisoče civilistov.

Protesti, dokler oblasti ne preverijo tovora na ladji

Kot je ob začetku shoda pred občinsko stavbo dejala predstavnica civilne družbe Ljuba Miljušević, je politika skrivanja tovora, ki jo po njenih besedah izvajajo državni organi in Luka Koper, nevarna in nespoštljiva do lokalnega prebivalstva, saj je orožje v pristanišču potencialna nevarnost za ljudi in okolje. Kritizirala je lokalne oblasti, ki se na prihod ladje niso odzvale. Po njenih besedah s tem dopuščajo, da nam usodo krojijo nadnacionalne organizacije, kot je zveza Nato.

Tudi Filip Čok Umek iz Socialističnega društva Istra je posvaril, da bi lahko v primeru eskalacije konflikta koprsko pristanišče postalo legitimna vojaška tarča. To je pripisal članstvu v zvezi Nato, za slednjo pa je dejal, da je polovica Slovencev ne podpira.

Urška Janžič iz Ekosocialistične iniciative Klas pa je zatrdila, da bodo s protesti vztrajali, dokler slovenske oblasti ne bodo same preverile, kaj je na ladji. Sklicevanje na trditve španskih oblasti, da je tovor namenjen na Češko, po njenem mnenju ne zadostuje. Če bodo ugotovili, da je na ladji orožje, namenjeno v Izrael, kjer bi ga lahko uporabili za izvajanje genocida, naj vplutje ladje prepovedo, je še dejala. Vlada namreč razpolaga z informacijami, da naj bi bil domnevno sporni tovor namenjen na Češko.

Foto: Tomaž Primož/BOBO
Foto: Tomaž Primož/BOBO
Foto: Tomaž Primož/BOBO
Foto: Tomaž Primož/BOBO
Foto: Tomaž Primož/BOBO
Foto: Tomaž Primož/BOBO
Foto: Tomaž Primož/BOBO
Foto: Tomaž Primož/BOBO
Foto: Tomaž Primož/BOBO
Tovorna ladja Bokrum v Reškem pristanišču januarja letos Tovorna ladja Bokrum v Reškem pristanišču januarja letos
Tovorna ladja Bokrum v Reškem pristanišču januarja letos (Foto: Vessel Finder)

“Otrokom igranje, ne obstreljevanje”

Tako današnji protest kot druge akcije in protesti v podporo Palestini tako v Sloveniji kot v tujini po prepričanju protestnikov jasno kažejo na to, da družba nasprotuje genocidu v Palestini.

“Ne smemo dovoliti, da Luka Koper postane baza za ubijanje otrok in ostalih civilistov v interesu neke vojaške zveze,” je dejal eden izmed govornikov na protestu. “Nato okupator, Golob kolaborator” in “otrokom igranje, ne obstreljevanje,” je med drugim vzklikala množica.

Shod se je končal pred vhodom v Luko Koper. V tej gospodarski družbi so sicer poudarili, da so le eden od členov v logistični verigi. Njihov dostop do informacij o konkretnih pošiljkah, naročnikih oziroma naslovnikih tovora za katero koli ladjo je zato omejen, prav tako pa niso pristojni, da bi te informacije razkrivali javnosti, so dodali.

Foto: N1
Foto: N1
Foto: N1
Foto: N1

Poziv vladi, da prepreči vplutje ladje v Koper

Gibanje za pravice Palestincev je sicer že prejšnji teden opozorilo, da naj bi ladja prevažala orožje za Izrael. Zato so vlado, nekatera ministrstva in pomorsko inšpekcijo pozvali, da ladji Borkum prepovejo vplutje v koprsko pristanišče. V slovenskem gibanju so se sklicevali na navedbe španske Solidarnostne mreže proti okupaciji Palestine (RESCOP), ki trdi, da je ladja namenjena v izraelsko pristanišče Ašdod, na krovu pa naj bi prevažala orožje.

Ob tem so slovenski nevladniki spomnili na pogodbo o trgovini z orožjem, ki določa, da “država pogodbenica ne sme odobriti nobenega prenosa orožja, če pri potrditvi ve, da bo lahko uporabljeno pri izvajanju genocida, zločinih proti človeštvu, grobih kršitvah Ženevske konvencije, napadih na civilne objekte ali civiliste in drugih vojnih zločinih”.

Po identifikacijskih podatkih, ki jih je pridobila RESCOP, naj bi Borkum prevažal 20 ton pogonskega goriva za rakete, dobrih 12 ton raket z eksplozivnimi naboji, tono in pol eksplozivnih materialov in 740 kilogramov izstrelkov ter pogonskega goriva za topove.

Inšpekcija: To ni v naši pristojnosti

Na pomorski inšpekciji so prejšnji teden za N1 pojasnili, da tovorni ladji vplutja ne bodo prepovedali. “To ni v naši pristojnosti,” so pojasnili. Dodali so, da bo šel del tovora na Češko, del pa je namenjen za nadaljnji tranzit. “Za pregled tovora je zadolžen Furs,” je še pojasnil vodja inšpekcije Tomo Borovničar, zato pomorska inšpekcija pregleda tovora ne izvaja.

So pa v stranki Levica vlado zato pozvali, da preveri točnost španskih navedb, sproži ustrezne postopke preverjanja tovora in prepreči morebitno tovorjenje kakršnegakoli orožja v državo Izrael s pomočjo slovenske logistične infrastrukture.

Navedli so še podatke, da je v prevoz orožja vpleteno podjetje IMI Systems, katerega lastnik da je največje izraelsko vojaško in orožarsko podjetje Elbit Systems, ki naj bi bilo tesen sodelavec izraelske vojske. “Dokumentacija o tovoru, ki so jo pridobile nevladne organizacije, po poročanju medijev poudarja, naj se ‘v nobenih okoliščinah’ imeni IMI Systems in Izrael ne pojavita v povezavi s prevozom,” so zapisali v Levici.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje