Ne, to ni fotografija z včerajšnjih protestov

Slovenija 14. Okt 202109:19 > 12:41 7 komentarjev
fotografija
n1

Predsednik vlade Janez Janša je na Twitterju objavil fotografijo napada na policiste. Lahko bi nastal vtis, da gre za fotografijo z včerajšnjih protestov. V resnici je to fotografija Dela iz leta 2009, ko so navijači Olimpije v središču Ljubljane napadli policiste. Omenjeni tvit je Janša danes izbrisal.

Predsednik vlade Janez Janša je v sredo zvečer (ob 19.16) na družbenem omrežju Twitter objavil fotografijo spopada neznancev s policisti. Ob tem je zapisal: “Res žalostno, da imajo nasilneži, ki že cel popoldan ovirajo promet ter motijo Ljubljančane, javno podporo ljubljanskega župana Zorana Jankovića.”

Po objavi tvita bi lahko nastal vtis, da gre za fotografijo, ki je nastala na včerajšnjih protestih. V resnici je to fotografija Delovega fotografa, ki je bila posneta 17. oktobra 2009, ko sta se na tekmi v Ljubljani v okviru prve slovenske nogometne lige pomerila Olimpija in Maribor. Člani navijaške skupine Green Dragons so se takrat v središču Ljubljane pred tekmo stepli z Violami, pretep pa je skušala ustaviti tudi policija.

Med policisti in navijači Olimpije se je na ljubljanski tržnici vnel pretep, na može v modrem pa so v pretepu padale tudi steklenice. Zaradi kršenja javnega reda in miru so policisti takrat pridržali 53 kršiteljev, med njimi je bilo 30 mladoletnih.

Janša izbrisal objavljeni tvit

Po objavi našega članka in poslanih vprašanjih kabinetu predsednika vlade je Janša omenjeni tvit izbrisal. Isto besedilo je danes še enkrat objavil z drugimi fotografijami, tudi tokrat vira fotografij ni navedel.

Izbrisani tvit Janeza Janše:

N1

Novi tvit Janeza Janše

Delovo fotografijo je na Twitterju že v torek delil tudi generalni direktor policije Anton Olaj, ob tem pa pozval k zaščiti policistov, ki zagotavljajo javni red ob varovanju shodov. Danes je fotografijo umaknil in pojasnil, da je bil namen objave “izpostaviti številne resnične napade na policiste, s katerimi se srečujemo v zadnjih tednih”. “Fotografija resničnega napada na policista je bila priložena simbolično. Če je avtor fotografije zaradi tega prizadet, se opravičujem, slika pa je že odstranjena,” je dodal.

 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje