Nekateri ljubljanski poštarji začeli belo stavko: ne raznašajo več reklam

Slovenija 24. Okt 202413:41 > 15:25 9 komentarjev
Pošta Slovenije
Žiga Živulovič jr./BOBO

V torek so ljubljanski poštarji, ki delajo na območju poštne številke 1102, prenehali raznašati reklame. Za to so se odločili zaradi preobremenjenosti in nevzdržnih razmer, saj naj bi vodstvo Pošte Slovenije vztrajalo, da je poštarjev preveč, realnost pa naj bi bila popolnoma drugačna. Po besedah sindikalista poštarji opravljajo delo za dva ali celo več zaposlenih, na ravni celotne države pa naj bi jih primanjkovalo okoli 150.

Če živite v Ljubljani, na območju poštne številke 1102, od torka reklam v svoje nabiralnike ne prejemate več. Tamkajšnji poštarji so se namreč zaradi preobremenjenosti odločili za belo stavko.

V Sindikatu poštnih delavcev potezo ljubljanskih poštarjev podpirajo, v podpis so jim predali tudi izjave za odklonitev dela iz naslova varnosti in zdravja, ker delodajalec ni poskrbel za dovolj zaposlenih. “Delodajalec jim je namreč že dal vedeti, da bodo nosili odgovornost oziroma čutili posledice, ker bo Pošta Slovenije utrpela škodo,” pravi sindikalist Saša Gržinič.

Po njegovih besedah zaposleni na poštah, kjer že tako primanjkuje delavcev, že več kot leto dni opravljajo delo za dva ali celo več zaposlenih. To v praksi pomeni, da če delavec želi na dopust ali pa mora na bolniško, mora pošto na območju, ki ga pokriva, raznositi nekdo drug.

Kot je za N1 povedal Gržinič, zaposleni ne bi imeli nič proti, če bi se to zgodilo občasno, a kaj, ko gre za stalno prakso. “Že celo leto opozarjamo na nujno potrebo po dodatnih zaposlitvah, saj nekatere pošte delujejo na samem robu človeških zmogljivosti, a zgodilo se ni nič. Med delavci so starejši in pa starši, ki ne morejo v vrtec po otroka, ker morajo v službi ves čas podaljševati,” je pojasnil.

nabiralnik
Srdjan Živulović, Bobo

Po njegovih besedah na ravni celotne države manjka okoli 150 poštarjev v prometu, uprava pa že leto dni zmanjšuje število zaposlenih in “vztraja, da je zaposlenih v prometu na pošti preveč. Če k temu dodamo še dotrajan vozni park (vsi smo videli video na družbenih omrežjih, kjer pismonoši zagori električno kolo) in dejstvo, da se v sredstva za delo ne vlaga skoraj nič, dobimo nevzdržno situacijo.”

“Čas praznih obljub je mimo.” Je naslednji korak stavka?

Gržinič je dejal, da sindikat na težave opozarja že dlje časa, a ga je delodajalec ignoriral oziroma poskušal prepeljati žejnega čez vodo, dokler niso zagrozili s stavko. “Takrat so v poslovodstvu sedli z nami za mizo in sklenili dogovor, po katerem smo zamrznili stavkovne aktivnosti,” je spomnil, a poudaril, da pol leta kasneje ugotavljajo, da se poslovodstvo dogovora ni držalo.

“Napovedali smo, da bomo uporabili vsa sredstva sindikalnega delovanja. Nekateri s tem povezani roki že tečejo in se iztečejo 30. oktobra,” opozarja. “Zelo zgovoren je podatek, da se nam od podpisa dogovora z upravo še ni uspelo sestati. Še več, na sestanke pošiljajo podrejene zaposlene, ki jim ne dajo pooblastil za sklepanje dogovorov z nami.”

Poslovodstvu v Sindikatu poštnih delavcev sporočajo, da je minil čas praznih obljub. “Pošte ne nameravamo prepustiti špekulativnemu upravljanju, ki bo z zategovanjem pasu in stiskanjem zaposlenih do poslednje kaplje znoja skušalo prikriti težave, ki bi jih morali začeti reševati takoj.”

29. oktobra, torej naslednji torek, se bo sindikat sestal z vodstvom Pošte Slovenije, takoj po praznikih pa se bodo v sindikatu odločili, ali bodo stavkovne aktivnosti zaostrili in začeli stavkati. “Nevarno pa je, da se bo požar med zaposlenimi vnel še prej sam od sebe, brez sindikata,” je napovedal Gržinič.

Pošta Slovenije: Sindikat krši dogovor

V Pošti Slovenije so ob odločitvi nekaterih ljubljanskih poštarjev zapisali, da redno in kontinuirano vodijo socialni dialog, kjer socialni partnerji naslavljajo razne pobude, predloge in vprašanja.

Ker se bo prihodnji torek Pošta Slovenije sestala s sindikatom, “sedanje ravnanje Sindikata poštnih delavcev v družbi ocenjujemo kot preuranjeno in nepotrebno stopnjevanje pritiska glede odprtih zadev. Naj ob tem poudarimo, da je dogovor za izboljšanje pogojev dela, ki ga je Pošta Slovenije podpisala s Sindikatom poštnih delavcev konec maja letos, še vedno v veljavi.”

V Pošti Slovenije pravijo, da se je sindikat z dogovorom zavezal, da bo podajal konstruktivna sporočila, ki bodo prispevala k uspešnemu zaposlovanju novih delavcev. Zato ravnanje sindikata v družbi vidijo kot kršitev dogovora. A bele stavke ni organiziral sindikat, poštarji so se po besedah sindikalista Saše Gržiniča organizirali sami in se odločili, da reklam ne bodo raznašali.

Poštar
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Na naše vprašanje, koliko zaposlenih bi trenutno še potrebovali, da bi delo lahko organizirali optimalno, v Pošti Slovenije niso odgovorili. So pa priznali, da se tako kot mnoga druga podjetja soočajo s pomanjkanjem kadra. Zato nove zaposlene ves čas aktivno iščejo, prav tako pa je v teku nabava novih dostavnih vozil.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje