Nekdanji predsednik republike Borut Pahor bo v Mostarju prejel nagrado

Slovenija 21. Jul 202415:43 4 komentarji
Intervju z Borutom Pahorjem
Foto: Jan Gregorc/N1

Nekdanji predsednik republike Borut Pahor se bo prihodnji teden v BiH udeležil mednarodne konference Mostar 2024: Dialog za prihodnost. Dan pred tem se bo udeležil še podelitve nagrad Mostar Peace Connection, kjer bo Pahor prejel posebno nagrado za njegovo prizadevanje za mir, razumevanje in sožitje.

Nekdanji predsednik republike Borut Pahor se bo v torek udeležil mednarodne konference Mostar 2024: Dialog za prihodnost. Na konferenco, ki bo potekala v Mostarju, je Pahorja povabil minister za zunanje zadeve BiH Elmedin Konaković.

Dogodek bo obeležil 20. obletnico obnove Starega mostu v Mostarju, ki je simbol sprave, mednarodnega sodelovanja in sobivanja različnih kulturnih, etničnih in verskih skupnosti. Konference se bodo udeležili najvišji voditelji z Balkana, Evrope in sveta. Udeležile pa se je bodo tudi visoke delegacije iz Evropske komisije, Evropske unije, Svetovne banke, UNESCO in drugih, so sporočili iz Pahorjeve pisarne.

Večer pred tem se bo Pahor na povabilo predsedujočega BiH Denisa Bećirovića udeležil tudi svečane večerje in podelitve nagrad Mostar Peace Connection. Nekdanji slovenski predsednik bo prejel posebno nagrado za njegovo prizadevanje za mir, razumevanje in sožitje. Kot je zapisano v obrazložitvi posebno mesto pripada njegovemu razumevanju pomembnosti sprave med narodi in ljudmi.

Ob tem so pri Pahorju spomnili, da nekdanji predsednik spravo razume kot temelj evropskega projekta. “Večkrat poudarja, da Evropske unije ne bi bilo brez sprave med nasprotnimi vojaškimi silami v obeh svetovnih vojnah in brez sprave med sosedi. Osrednjo pozornost je tej temi namenjal skozi celotno politično kariero, ne le med dvema mandatoma predsednika republike. Njegova prizadevanja za spravo in razumevanje med ljudmi, narodi in državami na Zahodnem Balkanu segajo že poldrugo desetletje nazaj, ko jih je kot predsednik vlade formaliziral v okviru pobude Brdo-Brijuni,” so zapisali.

Nagrado podeljuje Center za mir in multietnično sodelovanje Mostar. Doslej so jo med drugimi prejeli tudi Nelson Mandela, nekdanji češki predsednik Vaclav Havel, nekdanji francoski predsednik Jacques Chirac in Generalni sekretar ZN Antonio Guterres.

Pahor je v začetku meseca dal intervju za N1. Ogledate si ga lahko v spodnjem videu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje