Neprivlačna družinska medicina: 100 razpisanih mest, kandidatov pa le 27

Slovenija 27. Apr 202312:17 3 komentarji
Zdravstveni dom ljubljana
Tina Kosec/BOBO

Na aprilski razpis specializacij s področja medicine se je na skupno 100 razpisnih mest družinske medicine prijavilo 27 kandidatov. Predsednik odbora za osnovno zdravstvo Zdravniške zbornice Slovenije Rok Ravnikar obžaluje nizko število prijav. Za stabilizacijo razmer na primarni ravni zdravstva bi se moralo po njegovih besedah na razpise več let zapored letno prijaviti vsaj 100 mladih zdravnikov. Na 18 razpisanih mest v Zdravstvenem domu Ljubljana, kjer v zadnjem času najbolj primanjkuje družinskih zdravnikov, se ni prijavil nihče.

Spomladanski razpis specializacij s področja medicine se je zaključil prejšnji petek, možnost prenosa prijav pa imajo mladi zdravniki do petka do polnoči. Končno stanje prijav bo znano 4. maja.

Predsednik odbora za osnovno zdravstvo Zdravniške zbornice Slovenije Rok Ravnikar je dejal, da obžaluje nizko število prijav na specializacijo družinske medicine. Po njegovih besedah bi se za specializacijo vsako leto moralo odločiti vsaj 100 mladih zdravnikov, v nasprotnem primeru bo oskrba na primarni ravni zdravstva vse slabša. Spomnil je, da so odločevalci v zadnjem letu sicer veliko govorili o pomenu primarne ravni zdravstva, a reforme ali drugih konkretnih sprememb, ki bi poskrbele, da bi bil poklic družinskega zdravnika bolj privlačen, še ni bilo, čeprav bi po njegovih besedah ukrepi za ureditev razmer na primarni ravni zahtevali malo denarja.

Razpis je sicer mladim zdravnikom ponujal 13 specializacij družinske medicine v okviru nacionalnega razpisa, 87 specializacij pa pri znanih izvajalcih, torej v zdravstvenih domovih po Sloveniji. Razlika je v tem, da morajo glede na pravilnik o vrstah, vsebini, trajanju in poteku specializacij zdravniki po opravljeni specializaciji pri znanem izvajalcu sprejeti njegovo ponudbo za prvo zaposlitev za enako časovno obdobje, kot je trajala specializacija, torej za štiri leta.

Pri opravljanju specializacije v okviru nacionalnega razpisa pa po pravilniku velja, da mora specialist za prvo zaposlitev sprejeti ponudbo izvajalca v mreži javne zdravstvene službe ali se v mreži zaposliti sam, torej ni omejen na delo v zdravstvenem domu, kjer je opravljal specializacijo. Na 87 razpisanih mest za specializacijo pri znanih izvajalcih se je prijavilo 10 kandidatov, na 13 razpisanih mest nacionalnega razpisa pa 17 kandidatov. Če do petka štirje od slednjih ne bo preneslo svoje prijave, bo sledil izbirni postopek. Na 18 razpisanih mest v Zdravstvenem domu Ljubljana, kjer v zadnjem času najbolj primanjkuje družinskih zdravnikov, se sicer ni prijavil nihče.

Ravnikar je pojasnil, da so na zdravniški zbornici, ki sodeluje pri pripravi razpisa specializacij, v času priprave opozarjali, da bi lahko zgodilo, da bo ob manjšem številu razpisnih mest nacionalnega razpisa zanimanje za ta mesta “preveliko”. “V trenutnih razmerah moramo biti veseli že, če se mladi zdravniki odločajo za družinsko medicino, vsekakor jih razumemo, da se ne želijo vnaprej vezati na izvajalca, saj so med njimi v Sloveniji precejšnje razlike v razmerah na posamezni lokaciji,” je pojasnil.

Zakon o zdravniški službi sicer določa, da predlog števila in vrst zdravniških specializacij dvakrat letno pripravi petčlanski odbor, sestavljen iz predstavnikov ministrstva za zdravje, zbornice, Nacionalnega inštituta za javno zdravje in predstavnika Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije. Na razpisu lani jeseni je bilo za nacionalni razpis za področje družinske medicine na voljo 35 mest. Zakaj se je odbor tokrat odločil znižati število specializacij družinske medicine v okviru nacionalnega razpisa uradno ni znano, neuradno pa naj bi se za to zavzemali v Združenju zdravstvenih zavodov Slovenije, kjer na vprašanja STA o tem še niso odgovorili.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje