Neupoštevanje varnostne razdalje: v osmih urah skoraj 300 kršitev

Slovenija 30. Jun 202316:18 0 komentarjev
Gneča na ljubljanski obvoznici
Aljaž Uršej/N1

V četrtek je na avtocestah in hitrih cestah potekal poostren policijski nadzor upoštevanja varnostne razdalje voznikov med vožnjo. Policisti so v osmih urah ugotovili skoraj tristo prekrškov.

Policisti postaj prometne policije in Specializirane enote za nadzor prometa so v četrtek na slovenskem avtocestnem omrežju izvajali poostren nadzor, pri čemer so ugotavljali predvsem kršitve v zvezi z vožnjo na neustrezni varnostni razdalji med vozili. 

V osmih urah skoraj 300 prekrškov

Policisti so v osmih urah nadzora ugotovili 284 tovrstnih prekrškov, od tega sto med vozniki težkih tovornih vozil.

Med nadzorom so zabeležili tudi več drugih kršitev. 71 voznikov je prekoračilo največjo dovoljeno hitrost vožnje, najhitrejši je na dolenjski avtocesti vozil s hitrostjo 214 kilometrov na uro. V 17 primerih so policisti ugotovili nedovoljeno prehitevanje težkih tovornih vozil. Več prekrškarjev je med vožnjo uporabljajo mobilni telefon, ni uporabljalo varnostnega pasu, več vozil ni bilo tehnično brezhibnih ali je bilo preobremenjenih.

Prekratka varnostna razdalja med najpogostejšimi vzroki prometnih nesreč na slovenskih cestah

Kot opozarja policija, je vožnja na prekratki varnostni razdalji, največkrat povezana še s preveliko hitrostjo, med najpogostejšimi vzroki prometnih nesreč na slovenskih cestah. Neustrezna razdalja med težkimi tovornimi vozili pa pomeni nevarnost za nastanek hujših posledic ob prometni nesreči. “Nedavni dogodki na slovenskem avtocestnem omrežju več kot očitno pričajo, da že najmanjša neprevidnost predstavlja tveganje za življenje in nastanek ogromne gmotne škode,” so zapisali.

Varnostna razdalja med voziloma ne sme biti krajša od razdalje, ki jo voznik prevozi v dveh sekundah. Sicer se lahko varnostna razdalja ob dobrih prometnih razmerah, ko se oblikuje počasnejša kolona vozil, tudi skrajša, vendar nikakor ne sme biti krajša od razdalje, ki jo vozilo pri hitrosti, s kakršno vozi, prevozi v eni sekundi.

Ker je, kot opažamo že tedne, slovensko avtocestno omrežje med turistično sezono zelo obremenjeno, policisti vse voznike pozivajo k spoštovanju prometnih predpisov in strpno, spoštljivo in odgovorno udeležbo v cestnem prometu. Voznike opozarjajo tudi, naj ob zastojih vedno zagotovijo reševalni pas.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!