Nevladniki kritični do razveljavitve razpisa za NVO: To je nevaren precedens

Slovenija 23. Jan 202416:26 8 komentarjev
pisma podpore, MJU, javni razpis
Foto: Andreja Lončar/N1

Predstavniki več nevladnih organizacij so kritični do odločitve ministrstva za javno upravo, da razveljavi sporni razpis za opolnomočenje NVO, ki je odnesel nekdanjo ministrico Sanjo Ajanović Hovnik. Razveljavitev po njihovih besedah sporoča, da podpora aktivnemu državljanstvu in spodbujanje sodelovanja v demokratičnih procesih ni več zaveza te vlade. "Vse škodljive posledice spornega delovanja oblasti se s tem prelagajo na nevladne organizacije, ki pri nepravilnostih niso sodelovale, zanje niso vedele in nanje niso mogle vplivati," so zapisali v pisni izjavi.

Več nevladnih organizacij je v današnji izjavi za javnost izrazilo razočaranje zaradi razveljavitve razpisa za krepitev aktivnih državljanskih pravic in opolnomočenje nevladnih organizacij (NVO). Menijo, da odločitev predstavlja nevaren precedens, saj odpira pot, da se razpisi, katerih rezultati ne bodo po volji oblasti, enostavno prekličejo.

“Namesto da bi ministrstvo z izbranimi prijavitelji, ki so že avgusta lani prejeli sklepe o izbiri, sklenilo pogodbe o izvajanju projektov, se je odločilo za razveljavitev celotnega razpisa, čeprav revizija morebitnih napak in nezakonitega delovanja funkcionarjev in javnih uslužbencev še ni končana. V zvezi s tem smo danes ministru za javno upravo poslali poziv za srečanje,” so zapisale.

Razveljavitev razpisa po njihovih navedbah sporoča, da podpora aktivnemu državljanstvu in spodbujanje sodelovanja v demokratičnih procesih ni več zaveza te vlade. “Vse škodljive posledice spornega delovanja oblasti se s tem prelagajo na nevladne organizacije, ki pri nepravilnostih niso sodelovale, zanje niso vedele in nanje niso mogle vplivati. Medtem je ministrica, odgovorna za izvedbo razpisa, pred nekaj dnevi nastopila novo, ekscesno plačano službo v državnem podjetju. Hkrati razveljavitev razpisa spremljamo v času, ko drugo ministrstvo brez ustreznih cenitev sklepa milijonske posle in kupnine plačuje naslednji dan po podpisu pogodbe, organizacije, ki smo bile izbrane na javnem razpisu, pa kljub številnim pozivom na sklenitev pogodb brez odgovorov in pojasnil čakamo že od avgusta lani,” so navedle.

Dodale so, da je takšno ravnanje vlade in ministrstva v nasprotju z njihovimi zavezami demokraciji in spodbujanju delovanja neodvisne in kritične civilne družbe. “Odločitev o razveljavitvi nima pravne podlage in je zato nezakonita, posega v že pridobljene pravice in ustvarja nepopravljivo škodo nevladnemu sektorju, saj ustvarja občutek, da smo nevladne organizacije odgovorne za vse, kar je pri razpisu šlo narobe,” so kritične.

“Razočarani smo nad odločitvijo ministra za javno upravo, ki je izjemno škodljiva za sektor in pomeni oteženo delovanje organizacij na področju demokracije in državljanskih pravic. V naslednjih dneh bomo skupaj z odvetniki preverili vsa razpoložljiva pravna sredstva in jih ustrezno uporabili za zavarovanje poslanstva nevladnega sektorja v Sloveniji ter za sankcioniranje zlorab nosilcev oblasti, o čemer bomo tudi obveščali javnost,” so napovedali podpisniki izjave.

To so predstavniki organizacij Danes je nov dan, Društvo Parada ponosa, Delavska svetovalnica, LUTRA, Mariborska kolesarska mreža, Medobčinsko društvo invalidov Ptuj, Permakulturni inštitut Maribor, PIC – Pravni center z varstvo človekovih pravic in okolja, Socialna akademija, Študentska svetovalnica, Zavod Uvid, Zveza društev Mladinski center Idrija, Zveza prijateljev mladine Slovenije, Pekarna Magdalenske mreže, Zavod KONC in Inštitut za elektronsko participacijo.

Minister za javno upravo Franc Props je pred dnevi s sklepom odločil, da se razpis za krepitev aktivnih državljanskih pravic in opolnomočenje NVO, ki je bil med vzroki za odstop njegove predhodnice Sanje Ajanović Hovnik, v celoti razveljavi. Notranji in zunanji nadzor namreč predvidoma ne bosta končana kmalu, je 16. januarja objavilo ministrstvo. Nerazporejena sredstva bodo po zagotovilu ministrstva ostala namenjena razvoju NVO, saj naj bi nadaljevali podpiranje njihovih projektov in programov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje