Slovenijo prešla močna nevihta

Slovenija 24. Jul 202310:12 > 23:46 3 komentarji
Radarska slika padavin, 23:50
Arso

Zaradi zelo močne nevihte, ki je najprej dosegla zahod Slovenije, je Agencija RS za okolje (Arso) v ponedeljek zvečer za jugozahodno, jugovzhodno in osrednjo Slovenijo izdala rdeče opozorilo. Nevihta je iznad Primorske potovala proti osrednji Sloveniji in se nato pomikala proti vzhodu. Čeprav je Arso opozorilo spremenil nazaj v oranžnega in spustil stopnjo ogroženosti, noč najverjetneje ne bo mirna, saj na zahodu nastajajo nove nevihte.

Po sončni in umirjeni nedelji se je vreme znova začelo spreminjati.

V ponedeljek malo pred 19. uro so na Agenciji RS za okolje (Arso) na Facebooku zapisali, da nevihte zaradi velikih hitrosti vetra v višinah potujejo zelo hitro. Nevihta, ki je okoli 18. ure nastala na Krasu, je v slabi uri pripotovala vse do Ribnice in svojo pot nadaljevala proti vzhodu, a večjih težav ni povzročila.

Radarska slika padavin prava

Nato se je iznad Furlanije-Julijske krajine proti Sloveniji pomaknila zelo močna nevihta, ki je najprej dosegla Goriška brda in Novo Gorico. Zaradi velike verjetnosti debele toče, močnih sunkov vetra in zelo močnih nalivov je bilo rdeče opozorilo najprej izdano za jugozahodno in osrednjo Slovenijo, nato pa so zaradi pomikanja nevihtnega sistema proti vzhodu stopnjo ogroženosti na najvišjo na Arsu dvignili tudi za jugovzhod države.

Nevihta je iznad Primorske potovala proti Notranjski in osrednji Sloveniji in pri tem ni nič oslabela. Dosegla je Ljubljano z okolico in se hitro pomikala proti vzhodu, po oceni agencije za okolje s hitrostjo okoli 100 kilometrov na uro.

Po 23. uri so na Arsu stopnjo nevarnosti spremenili nazaj v oranžno za celotno državo, a nad Furlanijo-Julijsko krajino je nastala nova nevihta, ki se je pomikala v smeri Nove Gorice. Njena predvidena pot je nekoliko južneje od njene predhodnice, noč na torek pa najverjetneje ne bo mirna.

Prvi nevihtni sistem, ki se je z zahoda pomikal proti vzhodu, so spremljali tudi močni sunki vetra, v Ajdovščini so na primer izmerili sunek 118 km/h. S Krasa in Vipavske doline poročajo tudi o toči. V Mirnu je padala toča velikosti okoli 5 centimetrov, debela toča je klestila tudi v Goriških brdih.

Nevihta in strela Nevihta in strela
Bralec
Nevihta nad Ljubljano Nevihta nad Ljubljano
Borut Živulovič/Bobo
Nevihta nad Ljubljano Nevihta nad Ljubljano
Borut Živulovič/Bobo
Nevihta nad Ljubljano Nevihta nad Ljubljano
Borut Živulovič/Bobo
Nevihta nad Ljubljano Nevihta nad Ljubljano
Borut Živulovič/Bobo

V torek oranžno opozorilo za celotno državo

Pestro vremensko dogajanje se ne bo umirilo niti v torek. Že v noči s ponedeljka na torek bodo namreč nad Alpami nastajale močnejše nevihte, ki lahko dosežejo predvsem severni del Slovenije. Zaradi močnega višinskega vetra in nestabilnega ozračja bodo glavno nevarnost predstavljali močni sunki vetra in toča. Od polnoči je oranžno opozorilo izdano za celotno državo, vremenoslovci pa ob burnem vremenskem dogajanju pozivajo, da prebivalci spremljajo vremenske napovedi, opozorila in radarsko animacijo padavin.

“V torek čez dan se bo nad našimi kraji ali ob meji z Avstrijo zadrževala vremenska fronta, nevihte bodo zato pogostejše. Nad Jadranom bo pihal okrepljen jugo, ki bo dovajal vlago za nevihte. Slovenijo bo najverjetneje prešlo več nevihtnih sistemov, saj se bo nestabilnost ozračja ob močnem vetru hitro obnavljala. Zaradi bližine fronte se lahko predvsem nad severno polovico Slovenije obnavljajo nevihte, ki lahko prinesejo dolgotrajnejše nalive. Večja nevarnost hudourniških poplav je zlasti v v najbolj namočenih območjih ta mesec (na primer na Koroškem in v delu Štajerske). Obenem bodo še vedno možna neurja z močnimi sunki vetra in točo,” so zapisali na Facebooku.

Padavine bodo v noči na sredo še vztrajale, zlasti na Primorskem koncu bodo tudi nevihte. Ob prehodu fronte bo lahko zapihal okrepljen severnik, ob morju tramontana, nato burja. V sredo čez dan bo dež počasi ponehal, sveže bo. Do petka novih neviht ne pričakujemo, so še pojasnili meteorologi Arsa.

Stanje rek po Sloveniji

Reke po Sloveniji medtem upadajo, najhitreje na severovzhodu Slovenije, kjer so v preteklih dneh najbolj narasle. Dravinja, Pesnica in Ščavnica ter posamezne manjše reke v porečju Savinje še ohranjajo velike pretoke. Vodnatost drugih rek v severni in vzhodni Sloveniji je večinoma srednja, medtem ko so reke na Primorskem, Notranjskem in Kočevskem malo vodnate. Danes čez dan bodo reke še upadale.

V torek in v noči na sredo bo ob intenzivnih in dolgotrajnejših nevihtah z nalivi v večjem delu države verjetno razlivanje hudourniških vodotokov in manjših rek. Pri tem bo poplavljala tudi padavinska in zaledna voda. Zaradi velike predhodne vodnatosti in namočenosti tal bodo ponovno najmočneje naraščali hudourniški vodotoki in manjše reke na severovzhodu države. V torek zvečer in v sredo čez dan bodo naraščale tudi večje reke po državi. Vodnatost rek v severni, severovzhodni in deloma osrednji Sloveniji bo velika, na jugozahodu in jugu države pa večinoma srednja, še napoveduje Arso.

Kakšno bo vreme od 27. julija do 1. avgusta?

V četrtek in petek bodo naši kraji večinoma pod vplivom območja visokega zračnega tlaka, nato bo na vreme pri nas predvidoma vplivala višinska dolina. V četrtek in petek kaže, da bo sončno in suho, nato se bo verjetnost za krajevne plohe in nevihte nekoliko povečala. Temperature bodo večinoma od 25 do 30 stopinj Celzija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje