Notranje ministrstvo naj bi jutri uresničilo zahtevo iz Janševega tvita

Slovenija 30. Sep 202113:48 > 21:30 6 komentarjev
protesti
N1

Po včerajšnjem pozivu premierja Janeza Janše, naj notranje ministrstvo ukrepa proti vodstvu ljubljanske policijske uprave, naj bi se to po informacijah N1 jutri tudi zgodilo. Direktorja Boštjana Glaviča naj bi zamenjal dosedanji pomočnik direktorja uniformirane policije na generalni policijski upravi Janez Rupnik.

Po informacijah N1 naj bi se jutri zamenjalo vodstvo ljubljanske policijske uprave, kar se sicer nakazuje že nekaj časa. Direktorja Boštjana Glaviča naj bi, kot je pred dnevi prvi poročal Dnevnik, nasledil dolgoletni pomočnik direktorja uniformirane policije na generalni policijski upravi Janez Rupnik. Kot je poročal portal 24ur, naj bi se Glavič zaposlil v Policijski akademiji.

Glavičev javnosti bolj znani brat je nekdanji direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije in nekdanji sekretar kriznega štaba za spopad s covidom-19 Andrej Rupnik. Po nekaterih namigih bi lahko zamenjali tudi Glavičevega namestnika Rudija Ivančiča.

Glavič, ki je bil pred prihodom na čelo ljubljanske policijske uprave marca letos direktor Policijske uprave Kranj, je po ocenah v krogih blizu premierja Janeza Janše in notranjega ministra Aleša Hojsa s prevzemom sedanjega položaja stopil v prevelike čevlje. Očitajo mu, da ni sposoben organizirati dela največje policijske uprave v težavnejših razmerah, kot so nasilni izgredi in večji protesti. Tudi ob včerajšnjem protestu v Ljubljani je bilo mogoče slišati očitke, da je bil za prometni kaos v prestolnici kriv nepravočasen odziv vodstva ljubljanske policijske uprave, ki bi lahko denimo s kordoni policistov preprečilo zaustavitev prometa na severni ljubljanski obvoznici. Tako je premier Janša v svojem tvitu notranjemu ministrstvu dal konkretne usmeritve. “Vodstvo policije v Ljubljani očitno ni sposobno preventive, in čas je, da ministrstvo za notranje zadeve ukrepa,” je zapisal.

Janša
N1

Glavič se je vladajočim zameril že pred meseci, ko so policisti z alternativne proslave protestnikov ob 30-letnici samostojnosti Slovenije na Prešernovem trgu odstranili predstavnike rumenih jopičev. Tedanji tvit Aleša Hojsa “Ne meči biserov med svinje” je bilo mogoče razumeti, da notranji minister protestnike primerja s svinjami, rumene jopiče pa z biseri. Generalni direktor policije Anton Olaj pa je zaradi ukrepanja policistov proti neonacističnim podpornikom vlade odredil nadzor nad delom PU Ljubljana. Čeprav nadzorniki nezakonitosti niso ugotovili, je Glavič prejel opozorilo pred odpovedjo delovnega razmerja. Prav tako je bil Olaj nezadovoljen s policijskim varovanjem državnega zbora. Pri tem so nadzorniki pri delu Policijske uprave Ljubljana in sektorja uniformirane policije zaznali določeno neustrezno ravnanje in pomanjkljivosti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje