Nov popis košarice osnovnih živil: popoln preobrat od zadnjega popisa

Slovenija 16. Jun 202315:55 3 komentarji
odprte trgovine danes
Fotografija je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Z julijem se nadaljuje popis maloprodajnih cen živil. Povprečna cena 15 osnovnih skupin živil znaša 37,82 evra, kar je le malenkost manj kot ob zadnjem popisu konec marca. Najdražji trgovec iz zadnjega popisa je imel tokrat najcenejšo košarico.

Z junijem se nadaljuje popis maloprodajnih cen živil pri šestih največjih prehrambnih trgovcih v Sloveniji.

Analize kažejo, da je povprečna vrednost najcenejše košarice 15 osnovnih skupin živil ostala skoraj enaka kot konec marca, so sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Predstavniki trgovcev (Tuš, Spar, Mercator, Lidl, Hofer, Eurospin) so v novem sklopu popisov sodelovali pri opredelitvi novih kategorij, ki jih je predhodno določilo ministrstvo.

Pri prvem popisu drugega sklopa projekta je povprečna vrednost najcenejše košarice 15 osnovnih skupin živil znašala 37,82 evra, kar pomeni, da se je v primerjavi z zadnjim popisom prvega sklopa znižala za 0,08 evra.

Največji padec je košarica izdelkov doživela v Mercatorju, kjer je bilo ob zadnjem podpisu najvišja. Z nekaj več kot 41 evrov je cena padla na malenkost pod 36 evrov in je zdaj najcenejša. Najdražja košarica je bila ob tokratnem popisu v Sparu. Razlika med najcenejšo in najdražjo košarico je bilo 4,24 evra.

Pri ostalih trgovcih se je vrednost najcenejše košarice spremenila za manj kot odstotek.

Opazen padec cene sončničnega olja

Od zadnjega popisa v okviru prvega dela projekta do prvega popisa v nadaljevanju projekta  je opazno največje znižanje cen v kategoriji sončničnega olja, kjer je povprečna cena nižja za več kot 10 odstotkov Sledi kategorija jogurta, kjer je povprečna cena padla za dobrih 7 odstotkov. Povprečni ceni kruha in moke se v obdobju med popisi nista spremenili. Največje zvišanje povprečne cene je bilo v kategoriji krompirja, kjer se je povprečna cena povišala za kar 23,21 odstotka, kar je pogojeno s ponudbo mladega krompirja, za manj kot 5 odstotkov pa so se zvišale cene v kategorijah jajc, mleka, piščančjega in svinjskega mesa.

Glavni cilj projekta je še vedno zagotavljanje transparentnosti ponudbe in cen osnovnih živil, zato postopek izvedbe popisa ostaja nespremenjen in se izvede nenapovedano ter brez točne najave popisovalcev. Trgovci so o izvedbi popisa obveščeni pol ure pred prihodom popisovalca v trgovino, odgovorne osebe pa so lahko prisotne na samem popisu. Popisi se bodo ponovno izvajali vsakih 14 dni.

Večja informiranost potrošnikov omogoča prikaz na primerjalniku cen, kjer je prikazano gibanje cen posameznega živilskega izdelka pri različnih trgovcih skozi čas. Pri izračunu najcenejše košarice 15 osnovnih živil je upoštevana cena na kg izdelka, razen pri siru (preračun na 300 g), maslu (cena za 250 g) in jajcih (cena enega paketa 10 jajc).

V nadaljevanju bodo v spremljanje in analizo cen dodani tudi živilski proizvodi iz razširjene košarice, ki poleg 15 osnovnih skupin živil vključuje tudi dodatne kategorije: pršut, hrenovke, kuhan pršut, panceta ali slanina, mocarela, pasterizirano polnomastno in posneto mleko, kisla smetana, polbeli kruh, bageta, žemlja, kajzerica, korenje, čebula, banane, sončnično olje, limone in oljčno olje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje