Nov vladni predlog za rešitev stavke po mnenju Fidesa ni zadosten

Slovenija 07. Mar 202415:17 > 19:35 6 komentarjev
Pogajanja med Fidesom in vlado
Pogajanja med Fidesom in vlado (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Sindikat Fides zadnji vladni predlog za reševanje stavkovnih zahtev označuje za nezadostnega, saj po njihovem mnenju ni usklajen z dogovorjeno vsebino na torkovih pogajanjih in ne predstavlja nobenega premika v smeri stabilizacije zdravstvenega sistema. V sindikatu, ki stavka že od 15. januarja, vlado obtožujejo, da pogovore o mediaciji pogojuje z zamrznitvijo stavke, kar da je nesprejemljivo.

Vladni predlog za reševanje stavkovnih zahtev zdravnikov je po mnenju zdravniškega sindikata Fides nezadosten in ne predstavlja nobenega premika v smeri stabilizacije zdravstvenega sistema. Kot so sporočili iz sindikata, namreč vladni predlog, ki so ga prejeli v sredo zvečer, ni usklajen z vsebino, ki sta jo obe strani dorekli na torkovih pogajanjih.

“Na pogajanjih smo se dogovorili, da bo vlada poslala konkretno spremenjen predlog sporazuma z rešitvami, ki bodo med drugim tudi jamčile njegovo izvršljivost. Tega v prejetem ni, saj predstavlja le delno modificiran predlog iz sredine januarja,” so zapisali v Fidesu. Namestnik vodje vladne pogajalske skupine in državni sekretar na ministrstvu za zdravje Denis Kordež je po torkovih pogajanjih sicer dejal, da bo predlog oblikovan tako, da bo imel težo in veljavo, da zadosti izgubljenemu zaupanju Fidesa do vlade.

V sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov zdaj ocenjujejo, da jih vladna stran ne razume in da je čas za mediacijo. “A smo z razočaranjem v medijih prebrali, da želi vlada, namesto čim hitrejšega reševanja stanja, pogovore pogojevati z zamrznitvijo stavke,” so zapisali v Fidesu. Zdravstvena ministrica Valentina Prevolnik Rupel je namreč včeraj dejala, da mediacija lahko poteka le ob zamrznitvi zdravniške stavke.

stavka zdravnikov
Foto: Žiga Živulović jr. /BOBO

“Vlada nima interesa, da bi se stavka končala”

Tako zahtevo v Fidesu označujejo za nesprejemljivo. “Daje nam jasno sporočilo, da vladni interes ni, da bi se stavka končala, ampak da paciente še naprej držijo za talce, ker ne želijo sprejeti odgovornosti za to, kar so podpisali leta 2023. Na take pritiske zato ne bomo pristali,” so poudarili. Ob tem so napovedali, da bodo še naprej konstruktivno pristopili k nadaljevanju pogajanj, saj si želijo zadevo rešiti čim prej.

Vladna pogajalska skupina še pričakuje Fidesov pisni odziv na poslani predlog stavkovnega sporazuma. O nadaljnjih aktivnostih za čimprejšnji dogovor in zaključek stavke se bodo pogovorili na naslednjih pogajanjih v začetku prihodnjega tedna, so za STA sporočili z ministrstva za zdravje.

Zdravniški sindikat Fides je zdravniško stavko, ki traja že osmi teden, začel 15. januarja. Zahteva ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.

Invalidi opozarjajo na stiske, Fides pa na pritiske na stavkajoče

Stavka zdravnikov ter odločitev Fidesa in URI Soča, da kljub vladnem odloku ne bodo odprli ambulante za voznike, spravlja v stisko vse več invalidov, opozarjajo na Nacionalnem svetu invalidskih organizacij. “Ob vse večjih pritiskih na stavkajoče v URI Soča v sindikatu Fides opozarjamo, da imajo zaposleni legitimno pravico do stavke in s tem nikogar ne diskriminirajo. V osmih tednih stavke predvidenega pregleda v ambulanti za voznike s posebnimi potrebami ni opravilo zgolj 20 oseb,” so v Fidesu zapisali v današnjem sporočilu za javnost.

Ponavljajo, da vsi stavkajoči člani sindikata še naprej vestno opravljajo svoje delo in skrbijo za najranljivejše. “URI Soča še naprej spada v sam vrh rehabilitacijskih inštitutov, zato si njihovi zaposleni in bolniki, za katere skrbijo, zaslužijo spoštovanje,” so zapisali. Ostro so zavrnili tudi očitke o sumu diskriminacije.

Zagovornik načela enakosti je namreč v sredo vladi izdal priporočilo za zagotovitev enake obravnave in enakih možnosti invalidov, ki med zdravniško stavko ne morejo podaljšati ali pridobiti vozniških dovoljenj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje