Nov vladni projekt za boj proti dezinformacijam in manipulacijam na spletu

Slovenija 22. Maj 202418:23 0 komentarjev
Ženska pred računalnikom
Foto: Denis Sadiković/N1

Vladni urad za komuniciranje (Ukom) je na vladnem spletišču vzpostavil tematsko podstran o dezinformacijah, s katerim bodo poudarjali pomen preverjanja informacij. S projektom Ustavimo dezinformacije - preBERI, preMISLI, PREVERI bodo v sodelovanju z ministrstvo za digitalno preobrazbo med drugim delili napotke za prepoznavanje dezinformacij.

Na Ukomu želijo javnost obveščati o tem, kaj so dezinformacije in kako jih prepoznati, so ob predstavitvi projekta zapisali v sporočilu za javnost.

V ta namen so med drugim vzpostavili tematsko podstran na vladnem spletišču, aktivni pa bodo tudi na večini družbenih omrežij. “Komunikacijske aktivnosti, ki jih bomo izvajali, bodo poudarjale pomen preverjanja informacij, preden jih posameznik deli naprej,” so napovedali.

Med napotki za prepoznavanje dezinformacij naštevajo preverjanje vira, avtorja, datuma fotografij in videoposnetkov, kot tudi obračanje na dodatne, zanesljive vire. Izpostavljajo tudi branje celotne novice, preverjanje jezika besedila, ki je lahko tudi strojno ustvarjeno, ter napotujejo k preverjanju novic na portalih za preverjanje dejstev.

Vsak teden tudi evropski novičnik

V dogovoru z delovno skupino strateškega komuniciranja za vzhod (East StratCom Task Force), ki je del evropske službe za zunanje delovanje in skrbi za objave na spletni strani EUvsDisinfo.eu, bodo vsak teden prevedli tudi njihov novičnik.

Ta zajema pregled najbolj odmevnih poskusov tujega manipuliranja z informacijami in vmešavanja, ki jih v Evropski uniji in njeni soseščini širijo zunanji akterji, so še pojasnili na Ukomu.

kako-prepoznati-dezinformacije
Foto: UKOM

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!