Nov zaplet na ARRS

Slovenija 23. Jan 202212:06 > 24. Jan 2022 09:51 4 komentarji
Simona Kustec
Žiga Živulovič jr./BOBO

Zaposleni na Javni agenciji za raziskovalno dejavnost (ARRS) so pričakovali, da bo vlada na četrtkovi seji imenovala vršilko dolžnosti direktorja, saj je bil takšen sklep upravnega odbora agencije. Vendar pa je ministrica Simona Kustec vladi predlagala, naj kandidatke na to mesto ne imenuje.

Vlada je na četrtkovi seji predčasno razrešila direktorja Javne agencije za raziskovalno dejavnost (ARRS) Roberta Repnika. Repniku, ki je že v začetku decembra zaradi zdravstvenih razlogov podal odpoved pogodbe o zaposlitvi za delovno mesto direktorja, bo tako mandat prenehal s 30. januarjem.

Zapletlo pa se je z imenovanjem vršilke dolžnosti direktorja. Upravni odbor agencije je namreč predlagal, da vlada na to mesto imenuje Lidijo Tičar Padar, ki na agenciji dela kot predstavnica za stike z javnostmi. Po naših neuradnih informacijah tudi zaposleni niso bili proti njenemu imenovanju. Vendar pa je, kot je razvidno iz dnevnega reda seje, ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec vladi predlagala, naj Tičar Padar ne imenuje za vršilko dolžnosti.

Na ministrstvo smo že v petek poslali vprašanje, zakaj je ministrica nasprotovala njenemu imenovanju. Odgovorili so nam v ponedeljek, rekoč, da vlada predlagane kandidatke ni imenovala za vršilko dolžnosti, saj meni, da je “za učinkovito vodenje ARRS v času, ko je ta soočena s številnimi izzivi, povezanimi z njenim prestrukturiranjem in vpeljavo novih poslovnih procesov kot posledice nove zakonodaje, treba imenovati kandidata, ki prihaja izven ARRS in bo lahko te potrebne reforme izvedel neobremenjeno”.

Lidija Tičar Padar je za N1 povedala, da je “na podlagi povabila upravnega odbora h kandidaturi soglašala, saj to delovno mesto ne predstavlja politične funkcije, temveč poslovodno strokovno delovno mesto”. “Kljub formalnemu in zakonitemu sklepu upravnega odbora ARRS, ki je bil sprejet na seji 13. 1. 2022, da predlaga vladi, da me imenuje za vršilko dolžnosti direktorice, je bila politična odločitev drugačna. Z razlogi za drugačno politično odločitev nisem seznanjena, zato jih žal ne morem komentirati,” je še zapisala v odzivu.

Glede na sklep bi Tičar Padar vodenje prevzela 31. januarja

Tičar Padar bi glede na sklep upravnega odbora vodenje agencije prevzela 31. januarja za čas do imenovanja novega direktorja, a najdlje za šest mesecev.

Vlada je namesto tega upravnemu odboru naložila, da ji v čim krajšem času predlaga v imenovanje novega kandidata za vršilca dolžnosti direktorja ARRS.

Agencija se je sicer lani poleti soočala z očitki o nepravilnostih pri prenovi informacijskega sistema. Pri 68 vlogah, ki so ustrezale pogojem javnega razpisa za sofinanciranje raziskovalnih projektov za leto 2021, se je zgodila napaka, saj so bile tujim recenzentom posredovane v slovenskem jeziku.

Po naših informacijah tehnične težave informacijskega sistema še vedno niso odpravljene.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje