Nova britanska veleposlanica: Rada bi obiskala čim več delov Slovenije

Slovenija 13. Avg 202415:17 > 17:15 14 komentarjev
Nova britanska veleposlanica v Sloveniji Victoria Harrison (Foto: Daniel Novakovič/STA/urad predsednice republike)

Nova britanska veleposlanica v Sloveniji Victoria Harrison je danes predala poverilna pisma predsednici republike Nataši Pirc Musar. V izjavi za medije je poudarila, da se med drugim želi osredotočiti na sodelovanje na področjih obrambe in varnosti ter Zahodnega Balkana. Prva slepa britanska veleposlanica bi rada tudi obiskala čim več delov države.

Victoria Harrison je izpostavila, da so odnosi Slovenije in Združenega kraljestva močni in da je veliko stvari, na katerih lahko državi gradita. “V skladu s prioritetami novega britanskega zunanjega ministra Davida Lammyja se želim osredotočiti na sodelovanje na področju obrambe in varnosti, tako dvostransko kot v zvezi Nato, tesnejše sodelovanje glede vprašanja podnebnih sprememb in energetske varnosti ter na gospodarsko rast,” je poudarila.

Veleposlanico, ki je v preteklosti med drugim delovala v Sarajevu, osebno zanima tudi Zahodni Balkan. S Slovenijo deli stališče, da so evroatlantske povezave najboljša pot za dolgoročno stabilnost regije. Rada bi tudi obiskala čim več Slovenije.

Harrison govori slovensko in je v slovenščini govorila tudi ob predaji poverilnih pisem. Ob predaji akreditivov je med drugim izpostavila, da imata Združeno kraljestvo in Slovenija olimpijske prvake v plezanju. “Predvsem pa obe delita vrednote, kot sta enakost in vključenost, ki so mi osebno zelo pomembne,” je dejala in dodala, da se veseli nadaljnje gradnje močnih vezi med državama.

“Moj pes vodnik Otto je tudi vesel, da je tukaj, saj je prvi pes vodnik, ki spremlja britanskega veleposlanika kjerkoli na svetu,” je ob predaji poverilnih pisem dejala nova veleposlanica, ki jo spremlja mešanec med labradorcem in zlatim prinašalcem. “Veseliva se obiska vseh delov Slovenije skupaj.”

Victoria Jane Harrison je postala prva slepa britanska veleposlanica
Victoria Harrison je že v ponedeljek predala kopijo poverilnega pisma namestniku vodje diplomatskega protokola na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve Roku Srakarju. (Foto: ministrstvo za zunanje in evropske zadeve)

Novinarjem je še povedala, da se je slovenščine učila na univerzi v Nottinghamu, 14 mesecev na zunanjem ministrstvu, junija pa je nekaj tednov živela v Mariboru. Upa, da bo imela veliko priložnosti govoriti slovensko, ker misli, da je slovenščina zelo lep jezik, čeprav nekoliko težak, je še dejala.

Nova nemška veleposlanica za krepitev sodelovanja pri podnebnem varstvu in širitvi EU

Poverilno pismo je predsednici republike predala tudi nova nemška veleposlanica Sylvia Ursula Katja Groneick. V svojem štiriletnem mandatu si bo prizadevala predvsem za krepitev nemško-slovenskega sodelovanja na področjih podnebnega varstva, širitve Evropske unije in kulturnih izmenjav, so sporočili z nemškega veleposlaništva.

“Nemčija in Slovenija sta tesni in zaupanja vredni partnerici na gospodarskem, političnem in evropskem področju. Želim si še bolj poglobiti nemško-slovensko prijateljstvo in našo skupno zavezanost močni Evropi,” je dejala Groneick, ki med drugim vidi varstvo podnebja kot pomembno prednostno nalogo v nemško-slovenskem sodelovanju.

“Podnebna kriza je osrednji izziv tega stoletja. Nemčija in Slovenija se kot industrializirani državi soočata z isto nalogo: preoblikovanje naših industrij v podnebno nevtralne. To preobrazbo želim pospešiti s tesnim nemško-slovenskim gospodarskim sodelovanjem,” je poudarila.

Skupaj s Slovenijo se namerava nova veleposlanica zavzemati tudi za vključevanje Zahodnega Balkana v EU. “Nemčija in Slovenija sta si enotni, ko gre za vključevanje Zahodnega Balkana v EU – doseči moramo napredek pri širitvi EU. Hkrati pa mora širitev potekati vzporedno z reformo EU, da bo EU učinkovitejša,” je dejala.

Poverilni pismi sta sicer danes predala tudi nova veleposlanika Burundija Ernest Ndabashinze in Turkmenistana Esen Muhamedovič Ajdogdjev.

Foto: Daniel Novakovič/STA/urad predsednice republike
Ernest Ndabashinze Ernest Ndabashinze
Foto: Daniel Novakovič/STA/urad predsednice republike
Foto: Daniel Novakovič/STA/urad predsednice republike

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje