Nova linija, ki bo povezala Italijo in Hrvaško, z več postojankami v Sloveniji

Slovenija 23. Apr 202418:05 1 komentar
vlak
Fotografija je simbolična. (Foto: N1)

Pred začetkom poletne turistične sezone bo po železniških tirih stekel nov direkten vlak med Italijo in Hrvaško, ki se bo ustavil tudi v več slovenskih krajih.

V Slovenskih železnicah s sredo vzpostavljajo novo neposredno vlakovno povezavo med italijanskimi Opčinami, Divačo in hrvaško Reko. Vzpostavitev linije je rezultat sodelovanja s hrvaškimi železnicami in italijanskim partnerjem, cilj pa izboljšanje povezljivosti regij. Linija bo delovala vsak dan od 24. aprila do 30. septembra.

Kot so v Slovenskih železnicah objavili na svoji spletni strani, vzpostavitev novega direktnega vlaka poteka v sodelovanju s potniškim prometom hrvaških železnic in italijanskim projektnim partnerjem v okviru evropskega projekta SUSTANCE Interreg Srednja Evropa. “Cilja projekta sta izboljšanje povezljivosti obeh regij in preveritev možnosti uporabe javnega prevoza za turistične namene na tej relaciji,” so navedli.

zemljevid nove železniške linije
Potek nove železniške linije (Foto: Slovenske železnice)

Kot je mogoče razbrati s fotografije nove železniške trase, bo imel vlak tudi več postojank v Sloveniji, in sicer v Sežani, Divači, Pivki in Ilirski Bistrici.

vozni red vozni red
Vozni red vlaka v smeri proti Italiji (Foto: Slovenske železnice)
vozni red vozni red
Vozni red vlaka v smeri proti Hrvaški (Foto: Slovenske železnice)

Potovanje brez prestopanja med italijanskimi Opčinami in hrvaško Reko bo omogočil vlak v sestavi nove elektromotorne garniture Stadler. V primeru del na železniških progah bo sicer lahko prišlo do sprememb, so še opozorili v Slovenskih železnicah.

Potnikom svetujejo, da pred potovanjem preverijo aktualne vozne rede v mednarodnem iskalniku voznega reda ali na prodajnih mestih vozovnic za mednarodni promet.

Kot je razvidno s spletne strani železnic, bo treba za enosmerno vozovnico za vlak od Opčin do Reke odšteti osem evrov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje