Nova obtožnica zoper budističnega vodjo: zlorabljal naj bi posvojena otroka

Slovenija 23. Jan 202417:23
spolno nasilje, predofilija
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Na ljubljanskem okrožnem sodišču je stekel predobravnavni narok proti budističnemu vodji Ronanu Chatellierju oziroma Shenpenu Rinpočeju, a se obtoženi obravnave ni udeležil – niti prek video povezave. Nova obtožnica ga bremeni kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost, žrtvi sta njegova danes že odrasla posvojenca.

Tožilstvo je zoper budističnega vodjo Ronana Chatelliera oziroma Shenpena Rinpočeja vložilo novo obtožnico zaradi kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost, poroča Dnevnik.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču je bil zato danes predobravnavni narok, a se ga obtoženi, ki živi v Franciji, ni udeležil niti preko video povezave. Kot je za Dnevnik pojasnila sodnica Neva Bizjak, mu je sodišče vabilo na sojenje vročilo 26. decembra lani, za današnjo neudeležbo k pa se ni opravičil.

Je pa po poročanju Žurnala prek svojega zagovornika podal ugovor na obtožnico, ki mu očita spolne zlorabe posvojenca in posvojenke, zato sodnica šteje, da Riponče krivde ne priznava.

Zaradi varstva osebnega in družinskega življenja oškodovancev pa tudi obtoženca, mediji med branjem obtožnice niso bili v sodni dvorani. Za zaprtimi vrati bo iz istega razloga potekalo tudi sojenje, še piše Dnevnik.

zloraba otrok
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Obtožnica Ripončeja bremeni kaznivega dejanja spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let, in kršitve spolne nedotakljivosti z zlorabo položaja. Žrtvi naj bi bila njegova danes že odrasla posvojenca.

Posvojenca zlorabljal več let

Danes 55-letni Rinpoče, budistični vodja, je v Slovenijo iz rodne Francije pripotoval leta 2002 in pri nas ustanovil budistični center Dharmaling. Zaradi verskih razlogov je v dobrem letu dobil izredno slovensko državljanstvo, obkrožil se je s somišljeniki.

V tem času je skrbel tudi za zdaj 30-letno Katjo Pančur in jo več let zlorabljal. O dolgih letih zlorabe je prvič spregovorila lansko leto, pišejo pri Dnevniku.

Vse se je začelo leta 2003, ko jo je v Rusiji posvojil kot desetletno deklico. Zlorabe so se začele že takrat, nadaljevale so se v budističnih centrih v Ljubljani in Škofji Loki, kamor se je Pančur preselila s članico budistične skupnosti, ki je skrbela zanjo. Zlorabe so se nadaljevale vse do leta 2010. Pri 15 letih je Pančur tudi zanosila, nato pa spontano splavila.

Druga domnevna žrtev po obtožnici, ki jo je tožilstvo vložilo junija lani, je po neuradnih informacijah Dnevnika drugi Rinpočejev posvojenec, ki je obtožnico proti njemu vložil že leta 2012, a jo je nato umaknil. Tudi njega naj bi Riponče zlorabljal več let, ko je bil posvojenec še mladoleten. Posvojenec je kmalu po umiku obtožnice zapustil Slovenijo. Slovenijo je pred približno desetletjem zapustil tudi Riponče, piše Dnevnik.

Že leta 1997 so Ripončeju v Franciji očitali sporni masaži 11-letnega dečka in leto starejše deklice, a je menda dobil le pogojno kazen, jima plačal odškodnino in se moral odpovedati delu z otroki, tudi piše Dnevnik.