Blejska kremšnita letos praznuje 70 let. Njeni začetki pa segajo veliko dlje. Prvotno kremno rezino naj bi iz Švice na Bled prinesel Arnold Rikli, ki velja za začetnika zdraviliškega turizma na Bledu. Na njegovo čast je ob 200. obletnici njegovega rojstva nastala Riklijeva rezina v moderni preobleki. Rezino iz listnatega testa, jajčne kreme, sladke smetane, marelične marmelade in čokolade so sladokusci izjemno dobro sprejeli. Ali se lahko kosa s klasično blejsko kremšnito?
Skoraj nemogoče je obiskati Bled, ne da bi se posladkali s slavno blejsko kremšnito. To je mogoče dobiti v mnogih slaščičarnah, a kot so zapisali na spletni strani Turizma Bled, je prava, blejska, le ena sama. Letos praznuje 70 let in jo lahko kupite v znameniti Kavarni Park ob pogledu na Blejsko jezero.
Leta 1953 jo je, potem ko je dolgo preizkušal recepte in različne kombinacije sestavin, ustvaril nekdanji vodja slaščičarne hotela Park Ištvan Lukačevič. Njegov končni recept, tudi razmerje med kremo in smetano v merilu ena proti dve in površina rezine v velikosti sedem krat sedem centimetrov, se je ohranil do danes.
Večina ljudi pa ne ve, da so kremne rezine Blejci jedli že veliko prej. Kot nam je pojasnila direktorica Zavoda za kulturo Bled Lea Ferjan, je kremno rezino na Bled v 19. stoletju prinesel švicarski naravni zdravilec Arnold Rikli. Prav njemu pripisujejo, da je na Bled privabil mnoge Evropejce in ga spremenil v priljubljeno turistično točko. Na Bledu je odprl zdravilišče, v katerem je bila kultura prehranjevanja bolj pičla in strogo vegetarijanska, uživanje mesa in alkohola je bilo v večini primerov popolnoma prepovedano. To je med zdraviliškimi gosti vodilo do občasne nejevolje in nezadovoljstva, zato se je Rikli odločil, da bo ob posebnih priložnostih malo popustil in svoje goste občasno osrečil s ‘švicarsko kremšnito’.
Ta se je v hotelu Park razvila po svoje, a so letos, ob 200. obletnici Riklijevega rojstva, na Bledu (po)ustvarili t. i. Riklijevo rezino z modernim pridihom.
Bi namesto blejske kremšnite poskusili Riklijevo rezino?
Kot je razložila direktorica Zavoda za kulturo Bled, jim je izvirni recept priskrbel poznavalec Riklijeve dediščine Vojko Zavodnik, za razvoj pa je v sodelovanju z zavodom poskrbelo lokalno slaščičarsko podjetje Conditus.
Sladica je po svoji zasnovi kremšniti podobna, a ne enaka. Izdelana je iz listnatega testa, jajčne kreme z dodatkom sladke smetane in marelične marmelade, na vrhu pa je okrašena s čokolado in čokoladnim medaljonom s podobo originalnega Riklijevega podpisa.
Prav plast čokolade in umetelno izdelan medaljon odstopata od originalne Riklijeve rezine. Kot je razložila Ferjan, za to obstajata dva razloga: medaljon so seveda dodali na Riklijevo čast, plast čokolade pa je nadomestila sladkorno glazuro, ki je bila na vrhu prej. Nekoč so namreč uporabljali sladkor, ker so bile ostale sestavine predrage, zdaj ko je čokolada cenovno dostopna, so se odločili za to možnost. Sodobnemu času je prilagojen tudi dizajn sladice, ker, tako Ferjan, “danes jemo tudi z očmi”.
Za zdaj rezino strežejo na štirih lokacijah: v restavraciji na Blejskem gradu, restavraciji Penziona Zaka Bled v Veslaškem centru Bled v Mali Zaki, v hotelu Triglav in v Art Cafe Bar ob Blejskem jezeru.
Odzivi tistih, ki so jo doslej poskusili, so pozitivni, po podatkih, ki so jih direktorici zavoda posredovale restavracije, se prodaja dobro. Gosti so pohvalili kombinacijo okusov, všeč jim je tudi, da je nekoliko manjša kot velika blejska kremšnita. Dodala je, da je večina ljudi na blejsko kremšnito že navajena, zato jim je nova sladica zelo všeč – nekaterim celo bolj.
In cena? V restavraciji na blejskem gradu, kjer za gostinsko ponudbo sicer skrbi podjetje Jezeršek, je cena Riklijeve rezine pet evrov in pol. To je primerljivo s tamkajšnjo ceno blejske kremšnite, je pa res, da ima ta pri različnih ponudnikih različne cene – za kos boste odšteli od štiri do sedem evrov.
Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.
Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje