Si slovenska družina lahko privošči slovenske turistične bisere?

Slovenija 27. Avg 202219:13 > 19:32 11 komentarjev
Postojnska jama, kremšnita, kranjska klobasa, ladjica
PROFIMEDIA

Da bi odgovorili na vprašanje, ali so tipične slovenske destinacije in kulinarična doživetja cenovno dosegljivi za slovenske turiste, smo preverili, koliko bi povprečna štiričlanska družina morala odšteti, če bi si želela privoščiti tradicionalno turistično izkušnjo na Bledu, v Postojni, Lipici in Ljubljani.

Pred dnevi je na družbenem omrežju Facebook znova zakrožil nekaj let star zapis, katerega avtorica meni, da je obisk Postojnske jame za slovenske družine predrag. Številni, ki so zapis delili, se še vedno strinjajo z njegovim sporočilom. Večinski lastnik podjetja Postojnska jama Marjan Batagelj se na zapisano za N1 ni želel odzvati, je pa kritike, da je Postojnska jama predraga, za medije v preteklosti že večkrat komentiral, rekoč, da gre za znamenitost svetovnega slovesa, ki je bila za slovenskega gosta vedno predraga.

Številni so v komentarjih ob zapisu predlagali, da bi bila cena vstopnice za slovenskega gosta – teh je na leto približno šest odstotkov – lahko nižja kot cena vstopnice za tujega gosta, vendar tovrstna cenovna diskriminacija glede na narodnost po evropski zakonodaji ni dovoljena. Vstopnica za ogled Postojnske jame, ki vključuje vožnjo z znamenitim vlakcem, za odraslo osebo stane 28,50 evra, za študenta, starega med 16 in 25 let, 22,80 evra, za otroka, starega med 6 in 15 let, stane 17,10 evra, za še mlajšega otroka pa en evro. Štiričlanska družina s 16- in 14-letnim otrokom bi za ogled jame tako odštela dobrih 96 evrov.

Če bi se ista družina odpravila na Bled in obiskala tamkajšnji grad, bi za vstopnino odštela 36 evrov. Vstopnica za odrasle namreč stane 13 evrov, vstopnica za študente stane 8,50 evra, vstopnica za otroke pa 5 evrov. Če bi se ta družina želela posladkati še s tradicionalno kremno rezino, bi za štiri kose v najboljšem primeru odštela 16 evrov. V Slaščičarni Zima in Šmon je cena ene kremšnite denimo 4 evre – še pred nekaj tedni je bila za 30 oziroma 20 centov cenejša, pa so zaradi vsesplošne rasti ceno nekoliko dvignili. Kremne rezine so nedavno podražili tudi v Vili Prešeren, ki leži tik ob Blejskem jezeru – zdaj stane 4,9 evra. Priljubljena sladica v Kavarni Park stane 5,6 evra, v Kavarni Belvedere pa 7 evrov.

Med tradicionalne turistične destinacije v Sloveniji uvrščamo tudi Lipico. Družinska vstopnica za samostojni ali vodeni ogled Kobilarne Lipica stane 49 evrov, v kar sta vključeni do dve odrasli osebi in trije otroci. Družinska vstopnica za ogled uradnega treninga lipicancev, ki vključuje tudi ogled kobilarne, stane 54 evrov, družinska vstopnica za ogled predstave lipiške jahalne šole pa 59 evrov in prav tako vključuje ogled kobilarne. Ena odrasla oseba bo za ogled kobilarne sicer odštela 18 evrov, otroci, stari med 6 in 18 let, bodo odšteli 9 evrov, mlajši otroci pa 1 evro.

Lipicanci
BOBO

Podražitve pogoste

Omenjena štiričlanska družina bi se na oddih lahko odpravila tudi v slovensko prestolnico. Če bi se želela popeljati z ladjico po Ljubljanici, bi za to odštela med 30 in 40 evrov. Cene sicer variirajo, saj vožnje po Ljubljanici nudijo različni ponudniki. Za vožnjo z Barko Ljubljanica bodo odrasli odšteli 10 evrov, otroci od 6. do 14. leta 5 evrov, medtem ko se bodo otroci do 6. leta z ladjico lahko peljali brezplačno. Za klasično panoramsko vožnjo s ponudnikom Ladjica bodo odrasli odšteli 12 evrov, otroci do 17 let pa 6 evrov. Nekoliko dražja je vodena vožnja z istim ponudnikom, za katero bodo odrasli odšteli 15 evrov, otroci do 17. leta starosti pa 8 evrov.

Predstavniki Ladjice so za N1 povedali, da je med njihovimi obiskovalci približno 20 odstotkov slovenskih turistov, se je pa struktura gostov v času po koronavirusu nekoliko spremenila. Medtem ko so prej prevladovali starejši, ki so v prestolnico pripotovali z organiziranimi avtobusnimi prevozi, je danes med gosti več družin, ki pridejo z otroki, oziroma tako imenovanih predstavnikov aktivnega prebivalstva. Tudi v Ladjici so januarja letos zvišali cene svoje ponudbe, in sicer za približno dvajset odstotkov, kot razlog za dvig cen pa so navedli vedno višje cene energentov, od katerih so zelo odvisni. Ponudnik Barka Ljubljanica je po drugi strani zvišal cene le za tiste turiste, ki vstopnice kupijo na ulici, in sicer z 10 na 12 evrov. Tudi pri njih slovenski turisti med sezono predstavljajo približno 15 odstotkov vseh gostov, medtem ko je domačih turistov zunaj sezone več kot 70 odstotkov, so povedali za N1.

Ladjica po Ljubljanici
Tina Kosec/BOBO

Če bi se omenjena štiričlanska družina želela popeljati še z mestnim vlakcem Urban, bi za več kot enourno vožnjo odštela 28 evrov. Cena vožnje za odraslega posameznika je 8 evrov, cena za najstnike do 18 let in študente znaša 6 evrov, cena za otroka med 3 in 12 let je 4 evre, medtem ko se otroci do 3 let starosti lahko peljejo brezplačno.

Preverili smo tudi, koliko bi v slovenski prestolnici odšteli, če bi se želeli okrepčati s tradicionalno kranjsko klobaso. Cena za eno porcijo v Restavraciji Zlata ladjica znaša 12 evrov, v Slovenski hiši – Figovec 9,80 evra, v priljubljeni Klobasarni pa 7,50 evra. Tudi v tej so za N1 potrdili, da so cene hrane ravno avgusta dvignili, in sicer za 30 odstotkov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje