Nova spoznanja: koliko vode porabi vaše telo?

Slovenija 24. Dec 202218:50 2 komentarja
pitje vode
Profimedia

Priporočila glede vnosa tekočin so dokaj splošna in ne upoštevajo številnih spremenljivk. Poleg fizične aktivnosti in vremenskim pogojev na potrebe po vodi pomembno vpliva tudi prekomerna telesna teža, prav tako pa denimo tudi življenje na višji nadmorski višini. Dnevne potrebe posameznikov po vodi se lahko tako razlikujejo za več litrov. Nova raziskava kaže, da bi večini zadostovalo manj vode od uradnih priporočil.

Nacionalni inštitut za javno zdravje na svoji spletni strani piše, da naj bi za osnovne fiziološke potrebe zadoščalo povprečno 2-3 litre vode na dan, za otroke do 10 kg pa približno liter na dan.

Evropska agencija za varno hrano (EFSA) priporočen vnos vode razdela bolj natančno – za otroke do enega leta naj bi zadoščalo 800 – 1.000 ml. Pri otrocih, starih med 4 in 8 let, naj bi zadostovalo približno 1.600 ml na dan. Z odraščanjem se potrebe po vodi postopoma povečujejo, po 14. letu so potrebe primerljive z odraslimi – za ženske približno 2 litra, za moške pa približno 2,5 litra vode na dan. Nosečnice naj bi v povprečju potrebovale dodatnih 300 ml, doječe matere pa dodatnih 700 ml vode dnevno. Kot opozarjajo pri EFSA, gre za priporočila, ki veljajo za zmerno podnebje in zmerno telesno aktivnost.

pitje vode
Profimedia

Sledenje vodi v telesu

Skupina več deset raziskovalcev z vsega sveta je pod okriljem Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) nedavno v reviji Science objavila študijo, v kateri so preverjali porabo vode pri 5.600 ljudeh, starih med 8 in 96 let, živečih na različnih koncih sveta, v različnih klimatskih pogojih in z različnimi načini življenja.

Sodelujoči so morali popiti deciliter posebej “označene” vode, ki je vsebovala 5 odstotkov molekul, pri katerih je en atom vodika nadomeščal atom devterija (težka različica vodika z dodatnim nevtronom v jedru), nato pa so na podlagi hitrosti upadanja koncentracije te vode v izločkih izračunali porabo vode v telesu.

Ugotovili so, da je poraba vode v telesu in s tem potreba po nadomeščanju tekočin odvisna od številnih dejavnikov. V primerjavi s povprečjem podvojitev porabe energije za fizični napor pomeni dodaten liter porabe vode, 50 kilogramov dodatne telesne teže pomeni dodatnih 700 ml porabe vode, 50-odstotno povečanje vlažnosti zraka prinese potrebo po dodatnih 300 ml vode, vsakih tisoč metrov dodatne nadmorske višine potrebe poveča za pol litra.

Moški imajo ob podobnih telesnih karakteristikah za približno 400 ml večjo porabo vode, predvsem zaradi manjše vsebnosti maščobe v telesu (ta vsebuje manj vode kot druga tkiva). Profesionalno ukvarjanje s športom v povprečju pomeni za liter večjo porabo vode.

voda pipa
Profimedia

Ljudje, ki živijo v državah v razvoju, imajo v povprečju za 200 ml večjo porabo vode kot prebivalci razvitih držav, kar je po sklepanju raziskovalcev predvsem posledica slabšega dostopa do klimatiziranih prostorov v času visokih temperatur.

Ključna ugotovitev raziskovalcev je, da se lahko potrebe po vode med ljudmi s podobno telesno konstitucijo pomembno razlikujejo glede na druge okoliščine. Organizem 20-letnika, ki tehta 70 kg, ni športno aktiven in ki živi v razviti državi na nadmorski višini 0 m in ob povprečni temperaturi 10 stopinj C ter 50 odstotki zračni vlažnosti, bo na dan porabil cca. 3,2 litra vode.

Če pa se 70-kilogramski 20-letnik iz razvite države aktivno ukvarja s športom in živi 2000 metrov nad morjem, kjer je povprečna vlažnost 90-odstotna, povprečna dnevna temperatura pa 30 stopinj C, se poraba vode poveča na 7,3 litra na dan. Pri ženskah je poraba ob enakih spremenljivkah 2,7 litra in 6,8 litra vode na dan.

“Naša študija jasno kaže, da splošna priporočila za uživanje vode in pogost nasvet, da je treba popiti 2 litra vode na dan, niso podprta z objektivnimi dokazi,” zaključujejo avtorji.

Za večino moških dovolj 1,5 litra, za ženske 1,3 litra na dan

V povprečju sicer s pitjem tekočin zadovoljimo le približno polovico vseh potreb po vodi ali še manj. Ostalo dobimo z vodo, ki jo vsebuje zaužita hrana, nekaj vode pridobimo z dihanjem in skozi kožo, nekaj vode pa nastaja tudi med presnovnimi procesi v telesu.

“Pitje vode zadosti približno 40-50 odstotkom naše porabe vode,” je povedal vodilni avtor raziskave dr. Yosuke Yamada z japonskega Nacionalnega inštituta za biomedicinske inovacije, zdravje in prehrano. “Če dnevno porabo vode pomnožite z 0,4, dobite približno količino vode, ko jo morate popiti na dan, je pa tudi to odvisno od vsebnosti vode v vaši hrani.”

Kot so zapisali pri IAEA, to pomeni, da so trenutno veljavna priporočila za večino ljudi v razvitem svetu previsoka in da za večino moških zadostuje približno 1,5 litra, za ženske pa 1,3 litra vode na dan.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje