Vlada določila nove izjeme, ki jim po visokorizičnem stiku ni treba v karanteno

Koronavirus 03. Feb 202217:23 > 19:12
karantena na domu
Foto: Tatjana Splichal/BOBO

Zaposlenim v kritični infrastrukturi, policiji in obrambi kljub tveganemu stiku ne bo treba v karanteno, so po današnji redni seji sporočili iz Urada vlade za komuniciranje. Ob tem se bodo morali omenjeni zaposleni sedem dni vsakodnevno hitro testirati na delovnem mestu in nositi zaščitno masko tipa FFP2. Spremembe začnejo veljati v petek, 4. februarja 2022.

Vlada je na današnji redni seji med drugim izdala odlok o spremembah in dopolnitvi odloka o izjemah od karantene na domu po visokorizičnem stiku. Na podlagi novih vladnih sprememb in dopolnitev tako zaposlenim v kritični infrastrukturi, policiji in obrambi kljub tveganemu stiku ne bo treba v karanteno.

Med kritično infrastrukturo po mnenju ministrstva za zdravje sodijo zaposleni v sektorju energetike, prometa, prehrane, preskrbe s pitno vodo, zdravstva, financ, varovanja okolja in informacijskih-komunikacijskih omrežij in sistemov.

“Kot izjeme od karantene na domu se dodaja tudi vse osebe, ki so zaposlene ali delo opravljajo na drugi pravni podlagi v sektorjih kritične infrastrukture, policiji ali dejavnosti obrambe, pod pogojem, da v obdobju sedmih dni od visoko tveganega stika s povzročiteljem covida-19 vsakodnevno opravijo presejalno testiranje s hitrim antigenskim testom ali testom HAG za samotestiranje,” so še zapisali v vladnem sporočilu. Omenjene osebe morajo na delovnem mestu uporabljati tudi zaščitno masko tipa FFP2.

Vlada je spremenila tudi dve drugi izjemi od karantene. Po trenutno veljavnem vladnem odloku med izjeme od karantene spadajo osebe v primeru pozitivnega vzorca PCR-testa, ki ni starejši od 45 dni in ni mlajši od 10 dni. Omejitev starosti testa vsaj 10 dni po novem ne veljala več, prav tako bo za dokazovanje izjeme zadostoval hitri antigenski test. Omenjeni spremembi se bosta nanašali tudi na izjemo od karantene za polno cepljene prebolevnike. Spremembe pa, tako vlada, sledijo spremenjenemu protokolu testiranja zaradi nove koronavirusne različice omikron.

Vse omenjene spremembe so bile že objavljene v uradnem listu in v veljavo stopajo v petek, 4. februarja 2022.

Komentari

Vaš komentar