Novela zakona proti poveličevanju nacizma in fašizma: “Treba je potegniti črto”

Slovenija 11. Jul 202411:19 32 komentarjev

Koalicija je v parlamentarni postopek vložila novelo zakona o varstvu javnega reda in miru, s katero želijo prepovedati poveličevanje fašizma in nacizma. Gre za odziv na nedavne dogodke, ko je v središču Ljubljane paradirala skupina pretežno mladih moških, opremljenih z nacističnimi in fašističnimi simboli, ob tem pa so vzklikali protimigrantska gesla. Kot so dejali pobudniki novelacije zakona iz vrst koalicije, želijo tovrstne prakse "zatreti v kali", saj v Sloveniji ni prostora za nasilje in sovraštvo.

V Sloveniji se je v zadnjih mesecih zgodilo več incidentov, povezanih s poveličevanjem simbolov teh dveh ideologij, vrhunec pa je bil incident, ki se je v središču Ljubljane zgodil dva dni pred evropskimi volitvami.

Takrat je skupina okoli 50 zamaskiranih ljudi, med njimi je bilo največ mladih moških, paradirala po ljubljanskih ulicah, vzklikala protimigrantska gesla, opremljena pa je bila tudi z nacističnimi in fašističnimi simboli.

Po nekaterih podatkih naj bi za shodom stala samooklicana skupina Slovenska obrambna straža, ki je javno pozornost dobila sredi maja, ko je na enem od družbenih omrežij objavila posnetek, v katerem zamaskirani neznanci z neonacističnimi simboli moškega, ki ga predstavijo kot migranta, privežejo na drog in mu okoli vratu zavežejo vozel.

Policija je takoj sprožila preiskavo omenjenih dogodkov, poslanci koalicije pa so se odločili, da bodo potegnili politične poteze. V parlamentarni postopek so vložili koalicijsko usklajeno novelo zakona o varstvu javnega reda in miru, ki bo prepovedoval poveličevanje nacizma in fašizma. Kot je dejal poslanec največje koalicijske poslanske skupine Svoboda Martin Premk, v Sloveniji in v Evropi beležijo porast pripadnikov nasilnih ideologij, ki strašijo, grozijo in tudi napadajo svoje politične nasprotnike.

Naciji v LJ
Foto: N1

“Odločili smo se, da je treba take poskuse poveličevanja nasilnih in zločinskih ideologij zatreti v kali. V Sloveniji doslej takšnih zakonov, ki bi to preprečevali, nismo imeli, imajo pa jih v večini demokratičnih držav, tudi v večini sosednjih držav. Zapisano imajo, da se tovrstne ideologije ne smejo poveličevati in propagirati,” je poudaril Premk.

Dodal je, da je bila novela zakona vložena z namenom zagotovitve bolj varne in strpne družbe, ki bi ohranila demokratične vrednote in zatrla vsakršno širjenje nasilnih in zločinskih ideologij, kot sta nacizem in fašizem.

V kali je treba zatreti metastaze sovraštva in nasilja

Poslanec SD Damijan Zrim je dejal, da bo zakon skušal omejiti takšna ravnanja, saj se je trend poveličevanja nacizma in fašizma v Sloveniji in v Evropi močno razširil. Izpostavil je tudi, da v Sloveniji tudi nekateri politiki prek spletnih platform simpatizirajo s temi sovražnimi ideologijami, ob tem pa študije kažejo, da se vedno več mladih nagiba k tem ideologijam.

“Treba je potegniti črto, da preprečimo nadaljnje povečevanje tega,” je poudaril.

Tudi v Levici pozdravljajo novelacijo zakona. Po besedah poslanke Nataše Sukič se je koalicija hitro in odločno odzvala na nedavno stopnjevanje neofašističnih pojavljanj in groženj.

“Zavedati se je treba, da se v Evropi fašizem nevarno krepi, postaja predrzen. Tem simptomom in manifestacijam, ki se zgoščujejo, smo v zadnjem času vse pogosteje priča tudi pri nas. Paradiranje neofašistov v centru Ljubljane, napad na knjigarno Mariborka, napad na udeležence Parade ponosa. Tega je vse več in to moramo zaustaviti,” je poudarila Sukič.

Kot je dejala, je treba do nacizma in fašizma ohranjati ničelno toleranco, saj ne smemo postati družba, ki živi v senci kljukastih križev in smrtnih glav, torej simbolov tistih, ki so “v imenu nemškega nadčloveka skušali dobesedno eliminirati manjvredne rase in posamezne družbene skupine”.

Sukič je izpostavila še, da v Levici upajo, da se bodo spremembe zgodile tudi v kazenskem zakoniku in da bodo hujše tovrstne manifestacije opredeljene kot kaznivo dejanje.

“Slovenija je pravna država in treba je v kali zatreti metastaze sovraštva in nasilja,” je še dodala.

Kaj natančno bi se z novelo zakona spremenilo?

Premk je razložil, da bi s spremembo zakona v zakon o javnem redu in miru dodali en člen, to je 20.a člen, ki govori, da bo prepovedano poveličevati, zagovarjati in širiti nasilni ideologiji fašizma in nacizma. Prav tako bo prepovedano uporabljati vse znake in prepevati pesmi, ki so značilne za ti ideologiji. Zagrožena denarna kazen za tak prekršek bo znašala med 1.000 in 2.500 evri.

Predlog novele so pripravili v sodelovanju z ministrstvoma za notranje zadeve in za pravosodje, ob čemer z zadnjim še tečejo pogovori, ali bi bilo treba spremeniti tudi 297. člen kazenskega zakonika, s katerim bi se v hujših primerih spodbujanje oziroma poveličevanje nacizma in fašizma lahko obravnavalo kot kaznivo dejanje.

Razlika med rdečo zvezdo in domobranskimi simboli?

Na vprašanje, ali sprememba zakona na kakršenkoli način opredeljuje tudi komunizem kot nasilno ideologijo in uporabo rdeče zvezde v javnosti, je Martin Premk odgovoril, da so pri pripravi novele zakona ves čas govorili zgolj o nasilnih in zločinskih ideologijah.

“Ne komunizem ne krščanstvo sama po sebi nista nasilni in zločinski ideologiji. Čeprav je bilo v imenu marsikatere ideologije – komunizma, krščanstva, kolonializma – narejenih veliko zločinov, pa same po sebi niso zločinske in nasilne. Glede uporabe rdeče zvezde pa je že Evropsko sodišče za človekove pravice pred 15 leti razsodilo, da je uporaba rdeče zvezde dovoljena, saj gre za simbol delavskega gibanja,” je pojasnil poslanec Svobode.

V Sloveniji enkrat na leto poteka tudi zbor domobrancev, kjer udeleženci nosijo domobranske zastave in pojejo domobranske pesmi. Ali je tudi to primer, ki bi bil sankcioniran po predlagani noveli zakona?

Premk je pojasnil, da je paradiranje v uniformah nacistične organizacije SS, kamor je sodilo tudi slovensko domobranstvo, po novem prekršek. Prav tako je prekršek razkazovanje domobranskih simbolov z namenom poveličevana nacistične in fašistične ideologije.

“Slovensko domobranstvo je bilo del SS, general je bil Ervin Rosener. Organizacija SS je bila – z vsemi svojimi podenotami – na Nürnberških procesih spoznana za zločinsko organizacijo,” je še dodal poslanec Svobode.

Opozicijska NSi je glede predlagane novele zakona sklicala spletno novinarsko konferenco. Poslanec NSi Jernej Vrtovec je vlaganje novele označil za ideološko potezo, da bi zakrili “lastno nesposobnost”, namesto da bi med drugim izvedli zdravstveno in davčno reformo.

Kot je dejal, pogrešajo enako obsodbo vseh režimov – poleg fašizma in nacizma tudi obsodbo komunizma. “Tisti, ki pravijo, da ni tako, gledajo na zgodovinska dejstva zelo pristransko,” je dejal Vrtovec. (STA)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje