Policija preiskuje posnetek, na katerem naj bi moški na drog privezali migranta

Slovenija 19. Maj 202412:51 12 komentarjev
Sence ljudi
Foto: PROFIMEDIA

Na družbenem omrežju Instagram se je pojavil profil z imenom Slovenska obrambna straža. Objavili so video, v katerem zamaskirani neznanci z neonacističnimi simboli moškega, ki ga predstavijo kot migranta, privežejo na drog in mu okoli vratu zavežejo vozel. Ljubljanska policijska uprava prijave v povezavi z dogodki na posnetku ni prejela, a okoliščine nastanka bodo preverili in ukrepali v primeru zaznanih kaznivih dejanj.

V opisu profila “Slovenska obrambna straža” na Instagramu piše: “Za varno Slovenijo! Mi si prizadevamo, da se Slovenci in Slovenke počutijo varne.”

Na profilu je objavljena fotografija sedmih zamaskiranih oseb, videti je, da gre za moške. Druga objava na profilu pa je video, v katerem ti zamaskirani neznanci trdijo, da je “vlada v državo spustila horde migrantov, ki tukaj delajo, kar hočejo”. Ob tem napovedo, da je zdaj “čas, da jih ustavijo sami”. Glas osebe, ki govori, je spremenjen s pomočjo tehnologije.

Sledi nekaj posnetkov teh oseb, ki v oblačilih, značilnih za neonaciste, hodijo po središču Ljubljane, med drugim po Slovenski cesti. V ozadju igra pesem Breaking the Law angleške heavy metal skupine Judas Priest.

V videoposnetku je videti tudi moškega, ki ga privežejo na drog, in moškega, ki mu dajo vozel okoli vratu, majico čez glavo, v rokah pa ta drži papir z besedo “remigracija”.

Policija okoliščine nastanka posnetka preiskuje, javnost poziva za informacije

Z vprašanji, ali policija to kakorkoli obravnava, smo se obrnili na ljubljansko policijsko upravo. Kot so pojasnili, o dogodkih na posnetku niso bili obveščeni oziroma niso prejeli nobene prijave morebitnih oškodovanih oseb. Kljub temu pa bodo okoliščine nastanka posnetka in njihov namen preverili, v primeru zaznanih kaznivih dejanj pa ustrezno ukrepali.

Ob tem so javnost pozvali, naj obvestijo policijo, če imajo kakršnekoli informacije o ravnanjih na konkretnem posnetku oziroma o posnetku samem.

Dodali so opozorilo, da tako imenovane vaške straže ali druge podobne oblike samoorganiziranja, pri čemer občani opravljajo naloge državnih organov oziroma policije, predstavljajo varnostno tveganje, lahko pa tudi kaznivo ravnanje. “V policiji izrecno nasprotujemo njihovemu ustanavljanju in njihovo delovanje skrbno spremljamo, prilagajamo ukrepe za zagotavljanje varnosti in presojamo morebitna odklonska ravnanja. Vsakršno organiziranje in zbiranje z namenom izvrševanja kaznivih ravnanj je kaznivo,” so poudarili.

Ob tem so dodali, da se morajo ustanovitelji tako imenovanih vaških straž zavedati nevarnosti svojega početja. “Če bi se posamezni storilci kaznivih dejanj prijetju uprli, bi lahko prišlo do hudih in neželenih posledic,” še pravijo.

“Občane pozivamo, da o osebah, ki s svojim ravnanjem ali obnašanjem na določenem območju vzbujajo sum, da bodo storile kazniva ravnanja oziroma to že počnejo, nemudoma obvestijo policijo na št. 113, najbližjo policijsko postajo ali anonimno na številko 080 1200,” so še zapisali na policiji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje