Novi rezi na RTVS? Predsednik uprave odgovarja: Šlo je za šum v komunikaciji

Slovenija 22. Maj 202418:14 > 22:01 12 komentarjev
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Po navedbah Društva novinarjev Slovenije (DNS) naj bi uprava javne Radiotelevizije Slovenija načrtovala ukinitev nekaterih dopisniških mest v tujini ter delitev tujih dopisnikov na radijske in televizijske. Predlog reorganizacije dopisništev, ki naj ne bi bil usklajen z direktorji radia, televizije in digitalnih vsebin, je naletel na veliko neodobravanje stroke. Vodstvo zavoda je danes naposled sporočilo, da so predlog umaknili. Kljub temu naj bi do določenih sprememb tujih dopisništev vendarle prišlo, le da bodo te urejali s posodobitvijo pravilnika o dopisniški mreži v tujini. Predsednik Uprave RTVS Zvezdan Martić je na današnji seji sveta RTVS naknadno pojasnil, da dopisniške mreže ne krčijo in da je šlo za šum v komunikaciji. Potrdil je tudi, da umikajo razdelitev dopisnikov na televizijske in radijske.

V Društvu novinarjev Slovenije (DNS) opozarjajo na to, da bi načrtovane spremembe organizacije Radiotelevizije Slovenija (RTVS) lahko vodile do razkroja dopisniške mreže javnega zavoda v tujini. Uprava RTVS je po njihovih informacijah namreč zavrnila predlog sprememb Pravilnika o dopisniški mreži, ob tem pa sama predlagala delitev dopisnikov iz tujine na televizijske in radijske.

Omenjeni predlog naj ne bi bil usklajen z direktorico Televizije Slovenija (TVS), direktorjem Radia Slovenija, direktorico digitalnih vsebin in Službo za mednarodno sodelovanje. “Delitev dopisnikov na radijske in televizijske, ki jo predlaga vodstvo, ni vzdržna ter sproža vrsto vprašanj o preglednosti in učinkovitosti takšnega sistema. Strinjamo se s strokovnimi opozorili znotraj zavoda, da bi te spremembe lahko resno ogrozile delovanje programov obeh medijev,” so zapisali v DNS.

Kritični so tudi do odločitve uprave, da ukine drugo dopisniško mesto v Bruslju in za štiri mesece zamrzne dopisništvi v Rimu in Moskvi. Po mnenju DNS “racionalizacija poslovanja in krčenje stroškov s krčenjem dopisniške mreže v tujini kaže na nerazumevanje pomena RTVS kot javnega medija”.

“Javnost si zasluži biti dobro obveščena o dogajanju v tujini. Še več, zasluži si poglobljene informacije iz prve roke, ki ji pomagajo razumeti vzroke in posledice družbenega dogajanja. Številni zasebni mediji v Sloveniji so v preteklosti že krčili dopisniške mreže, zato je toliko bolj pomembno, da tu svojo vlogo odigra javna radiotelevizija,” so v DNS še zapisali v sporočilu.

Ustavni sodniki umaknili zadržanje novele zakona o RTVS
Žiga Živulovič jr./BOBO

Kako odgovarja vodstvo zavoda?

Vodstvo RTVS je danes očitke o domnevnem razkrajanju dopisniške mreže v tujini zavrnilo. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, si prizadevajo, “da kljub težki finančni situaciji dopisniško mrežo ohranijo kot enega izmed temeljev svojega poslanstva”. Ob tem priznavajo, da so spremembe tudi zaradi tehnološkega napredka nujne.

“Predlog organigrama v delu, ki se nanaša na dopisništva v tujini, je umaknjen,” so zapisali v sporočilu. Spremembe delovanja dopisniške mreže v tujini bodo uredili s posodobitvijo Pravilnika o delovanju dopisniške mreže RTVS v tujini. Z njegovo vsebino bodo javnost obvestili takoj, ko bo potrjen, so še sporočili.

O krčenju tuje dopisniške mreže je sicer razmišljalo že več vodstev RTVS. Prejšnje vodstvo je pod direktorjem Andrejem Grahom Whatmoughom želelo ukiniti dopisništva v Rimu, Berlinu in Moskvi.

Na RTVS dopisništva delijo na lokalna in tuja. Med slednjimi dopisniki poročajo iz osmih svetovnih mest: iz Beograda, Rima, Berlina, Bruslja (kjer sta trenutno dva dopisnika), Moskve, New Yorka, avstrijske Koroške (Celovec) in Furlanije – Julijske krajine. Pogodbeno sodelujejo tudi dopisniki iz Londona, Pekinga in Bližnjega vzhoda. Tuji dopisniki so – nasprotno z lokalnimi – skupni za radio, televizijo in MMC.

Martić: Šlo je za šum v komunikaciji

O spremembah tuje dopisniške mreže je na današnji seji sveta RTVS zahtevala pojasnila namestnica predsednika sveta Špela Stare. Strinjala se je, da so nekatere spremembe predvidene že v programsko-produkcijskem načrtu (PPN) za letošnje leto, a dodala, da jo krnitev dopisniških mest skrbi in da to ni prava smer. Član sveta Boštjan Ogris pa je poudaril, da so dopisniki in aktiv informativnega programa v pismih opozorili na nepreglednost uprave pri spremembah dopisniške mreže.

Predsednik Uprave RTVS Zvezdan Martić je zagotovil, da se dopisniška mreža ne krči in da je šlo za šum v komunikaciji, a potrdil, da organigram o razdelitvi dopisnikov na televizijske in radijske umikajo. Direktor Radia Slovenija Mirko Štular je dodal, da ne gre za razkroj mreže, morajo pa se držati letošnjega PPN. V njem je sicer določeno, da se konec julija zapira eno dopisniško mesto v Bruslju, dopisniški mesti v Moskvi in Rimu pa bosta zaprti med 31. avgustom in predvidoma 1. januarjem 2025.

Štular je poudaril, da je treba dopisniško mrežo posodobiti in jo napraviti bolj učinkovita. O ukinitvi enega dopisnika v Bruslju je dodal, da noben zavod podobne velikosti tam nima dveh dopisnikov. Zaradi vojne v Ukrajini pa razpravljajo tudi o podaljšanju dopisništva v Moskvi. Povedal je še, da posodabljajo pravilnik o delovanju dopisniške mreže RTVS v tujini, v katerem bodo skušali dati večjo finančno odgovornost direktorjem, ker bodo na tak način lažje razporejali sredstva.

Predsednik uprave RTVS Zvezdan Martić
Predsednik Uprave RTVS Zvezdan Martić (Foto: Žiga Živulović /BOBO)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje