Bo Andrej Grah Whatmough zamrznil oziroma ukinil dopisništvo RTVS v Moskvi?

Slovenija 03. Maj 202320:20 13 komentarjev
RTV Slovenija
Foto: Žiga Živulovič jr. /BOBO

Prihodnost dopisništva RTVS v Moskvi je negotova. Kot je mogoče slišati na javni radioteleviziji, se vršilec dolžnosti generalnega direktorja Andrej Grah Whatmough zavzema za njegovo zamrznitev oziroma ukinitev, več naših virov pa je prepričanih, da bi bila takšna odločitev škodljiva.

Vršilec dolžnosti generalnega direktorja Radiotelevizije Slovenija Andrej Grah Whatmough naj bi se po besedah naših virov nagibal k odločitvi, da zamrzne ali celo ukine dopisništvo v Moskvi. V krogih blizu vodstva je sicer mogoče slišati, da (končna) odločitev še ni sprejeta in da se nekateri še trudijo, da do tega ne bi prišlo, glede na razpoloženje Graha Whatmougha pa se jim zdi ohranitev tega dopisništva vse manj verjetna. Odgovor prvega moža RTVS na več naših vprašanj o tem naj bi predvidoma dobili v četrtek.

Kot pravijo naši viri, se Grah Whatmough pri utemeljevanju zamrznitve dopisništva v Moskvi sklicuje na to, da je delo novinarjev v Rusiji tako rekoč onemogočeno in da se na dva dosedanja razpisa za dopisnika v tej državi ni prijavil primeren kandidat.

Dolgoletni moskovski dopisnici RTV Slovenija Vlasti Jeseničnik se je sicer mandat iztekel že lani, vendar ga je zaradi neuspešnega razpisa podaljšala še za eno leto, torej do 31. avgusta letos. Če se na lanski razpis ni prijavil nihče, je na letošnjega vendarle prispela ena prijava. Vendar po naših neuradnih informacijah kandidatka ni izpolnjevala zahtevanih pogojev – menda naj bi sicer govorila tekoče rusko, a naj bi ji primanjkovalo novinarskih izkušenj. Nekateri naši sogovorniki pa ne izključujejo možnosti, da bi Vlasta Jeseničnik, če bi vodstvo RTVS želelo ohraniti dopisništvo v Moskvi, pristala še na enoletno podaljšanje mandata.

Po besedah več zaposlenih na RTVS bi bila namreč zamrznitev ali ukinitev dopisništva slaba odločitev, ki bi imela težko popravljive posledice. Gre namreč za državo, ki je svetovna in jedrska velesila ter stalna članica Varnostnega sveta Združenih narodov. Hkrati pa gre za državo, ki je pred dobrim letom dni napadla Ukrajino in tako temeljito zatresla mednarodne odnose. Poznavanje dogajanja v tej državi je torej še kako pomembno. Čeprav drži, da je novinarjem delo v Rusiji močno oteženo in da jim v primeru kritičnega poročanja grozi celo zapor, pa je po besedah naših virov nujno, da RTVS tam ohrani dopisništvo. Je namreč edini medij v Sloveniji, ki ima svojega dopisnika v Rusiji ter s tem možnost pridobivanja informacij iz prve roke in ne preko tiskovnih agencij.

Kot poudarjajo naši sogovorniki, se je spremenila tudi vizumska politika Rusije do večine držav, ki so obsodile rusko agresijo in med katere sodi tudi Slovenija. Novinarji, ki so tam akreditirani, morajo svoje vizume podaljševati na tri mesece, sam postopek za prvo pridobitev novinarske akreditacije pa traja vsaj osem mesecev. Že odhod novega dopisnika v Moskvo bi se torej močno zavlekel, če bi se vodstvo RTVS odločilo, da dopisništvo zamrzne ali ukine in si kasneje premislilo, pa bi to prineslo še dodatne zaplete.

Po nekaterih navedbah pa naj bi Grah Whatmough razmišljal še o nekaterih posegih v sedanjo dopisniško podobo: kot zadostno naj bi ocenjeval, če bi v Bruslju RTVS v prihodnje imela le enega in ne več dveh dopisnikov, v zraku pa naj bi bila odločitev, ali podaljšati mandat sedanjemu dopisniku v ZDA Andreju Stoparju.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje