Novo na slovenskih cestah: preverite, kje bodo 3D-označbo še narisali

Slovenija 26. Okt 202108:46 > 09:12 2 komentarja
3D označba
Dars

Na priključku Ljubljana Brdo je Dars narisal prvo 3D-talno označbo, ki voznike opozarja, da vozijo v napačno smer. V prihodnjih tednih bo teh označb po vsej Sloveniji še več.

Na priključku Ljubljana Brdo na zahodni ljubljanski obvoznici (izvozni krak iz smeri Kozarje oziroma Primorske proti Kosezam) je Dars narisal prvo 3D-talno označbo na slovenskem avtocestnem omrežju.

Iluzija dvignjene ploščadi

Označba deluje tako, da voznik na cestišču zagleda iluzijo dvignjene ploščadi, ki ga opozori, da vozi v napačno smer, pravijo na Darsu.

V prihodnjih tednih bodo takšno označbo narisali še na:
– priključek bencinskega servisa OMV Sermin na odseku hitre ceste Škofije–Sermin,
– priključek Črni Kal na primorski avtocesti (izvozni krak iz Ljubljane proti Kopru),
– priključke Šentrupert na štajerski avtocesti (izvozni krak iz Ljubljane proti Mariboru),
– priključek Slovenska Bistrica (izvozni krak iz Ljubljane proti Mariboru),
– priključek Pernica na pomurski avtocesti (izvozni krak iz Maribora proti Murski Soboti).

Gre za odseke, ki so “z vidika voženj v napačno smer najbolj problematični”, pravijo na Darsu. O opremi drugih priključkov pa se bodo odločali po analizi tega testnega projekta, še dodajajo.

3D-označbe tudi v Avstriji in na Hrvaškem

Kot so še sporočili z Darsa, so tovrstne označbe tudi na nekaterih avtocestnih priključkih v Avstriji in na Hrvaškem. “Po informacijah, ki smo jih doslej pridobili od avstrijskih in hrvaških kolegov, gre za razmeroma učinkovit dodatni varnostni ukrep preprečevanja uvoza na avtocesto v napačni smeri,” so še zapisali.

Kot še pravijo na Darsu, veliko napora vlagajo v preprečevanje voženj v napačno smer na avtocestnih priključkih. Kljub vsem ukrepom se stanje ne izboljšuje, zato so se odločili, da nekatere priključke dodatno opremijo s temi 3D-označbami.

Tudi 3D-prehodi za pešce

Talne označbe za preprečevanje vožnje v nasprotno smer niso prve 3D-talne označbe na slovenskih cestah, so pa prve na avtocestah in hitrih cestah. Na slovenskih cestah namreč poznamo na primer tudi 3D-talno označbo prehodov za pešce, še dodajo na Darsu.

Morda vas zanima tudi:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje