NSi bo težko podprla Tomaža Vesela, Vesna pripravljena na sodelovanje

Slovenija 06. Avg 202423:34 0 komentarjev
Tomaž Vesel
Tomaž Vesel (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Kandidat za evropskega komisarja Tomaž Vesel je pred četrtkovim zaslišanjem na pristojnem parlamentarnem odboru opravil pogovore s predstavniki opozicijske NSi in zunajparlamentarne Vesne. V NSi pravijo, da bo njihova odločitev o podpori Veselu znana po njegovi predstavitvi na odboru, neuradno pa je mogoče slišati, da ga bodo težko podprli.

Kandidat za novega evropskega komisarja iz Slovenije Tomaž Vesel si pred četrtkovim zaslišanjem na pristojnem parlamentarnem odboru za zadeve Evropske unije očitno ni zagotovil podpore opozicije.

Medtem ko se v največji opozicijski stranki SDS pod vodstvom Janeza Janše o terminu sestanka z Veselom še niso uspeli uskladiti, je nekdanji predsednik računskega sodišča že opravil pogovore s predstavniki NSi.

Kakšen je bil izplen njegovega pogovora s predsednikom NSi Matejem Toninom, v stranki ne razkrivajo. Odločitev o podpori Veselu bo znana po njegovi predstavitvi na odboru, pojasnjujejo v NSi.

Tomaž Vesel na predstavitvi kandidatov stranke Svoboda za volitve v EU parlament
Tomaž Vesel na predstavitvi kandidatov stranke Svoboda za volitve v Evropski parlament (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Vesel bo težko dobil podporo NSi

A kot je mogoče slišati, bo Vesel kot komisarski kandidat, ki ga je javnosti pred evropskimi volitvami predstavil premier in predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob, na odboru težko dobil podporo NSi.

Veselovo kandidaturo sicer podpirajo v vseh treh vladnih strankah, poleg Gibanja Svoboda tudi v SD in Levici, v SDS pa svojega stališča o komisarskem kandidatu še niso razkrili.

Mnenje parlamentarnega odbora za vlado, ki je Vesela konec prejšnjega meseca predlagala za novega evropskega komisarja iz Slovenije, sicer ni zavezujoče.

Za kandidaturo Vesela bo ključno zaslišanje v Evropskem parlamentu, pred katerim pa naj bi bili v NSi pripravljeni opraviti nov krog pogovorov s komisarskim kandidatom.

Vladimir Prebilič
Vesel naj bi se srečal tudi z evropskim poslancem Vesne Vladimirjem Prebiličem (Foto: Uroš Kokol/N1)

Vesna pripravljena na sodelovanje z Veselom

Vesel se je sestal tudi s predstavniki zunajparlamentarne stranke Vesna, s katerimi so razpravljali tudi o oblikovanju nove Evropske komisije in morebitnih resorjih, ki bi jih Vesel lahko prevzel v primeru potrditve na položaj.

Kot so po sestanku sporočili iz Vesne, je srečanje potekalo “v pozitivnem duhu in se sklenilo v zavezi o konstruktivnem sodelovanju med stranko in komisarjem, če bo ta potrjen”. V zeleni stranki so ob tem poudarili, da glede sodelovanj z različnimi resorji vidijo številne priložnosti, ki presegajo posamezna področja.

“Stranka posameznih resorjev ne vidi ozko, saj se zaveda, da se ključne teme, kot so okoljevarstvene in socialne politike, prepletajo skozi različne resorje Evropske komisije, konkretneje je pogovor tekel o področjih: proračun EU, kohezijska politika, širitev Evropske unije, znanost in razvoj …” so še zapisali.

Med srečanjem so dorekli možnosti prihodnjega sodelovanja ter se dogovorili za redno in odprto komunikacijo med stranko in morebitnim prihodnjim komisarjem. O podpori Veselu bodo organi stranke še odločali, v nadaljevanju pa naj bi se Vesel srečal tudi z evropskim poslancem Vesne Vladimirjem Prebiličem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!