NSi poziva k sprejetju interventnega zakona, znižala bi tudi DDV

Gospodarstvo 07. Jul 202214:31 > 14:33 9 komentarjev
Janez Cigler Kralj
Borut Živulović/BOBO

V stranki NSi pozivajo vlado, da nemudoma pripravi interventni zakon za boj proti grozeči draginji energentov in hrane, boj proti inflaciji ter pomoč gospodarstvu. DZ bi ga moral po njihovem mnenju sprejeti še pred poletnimi počitnicami, kritični so tudi do aktualne vlade, ki se po njihovem ne zaveda razsežnosti krize, ki nam grozi jeseni.

Po mnenju NSi se trenutno zdi, da se aktualna vlada le parcialno odziva na posamezne težave, povezane z razsežnostmi draginje, ki nam grozi v prihodnjih mesecih. “In to nas skrbi,” je na novinarski konferenci poudaril vodja poslancev NSi Janez Cigler Kralj.

“Ljudje bodo, če kriza udari tako, kot se napoveduje, živeli zelo težko, gospodarstvo in trg dela bosta lahko zelo prizadeta. Ko pride do tega, so reakcije vedno prepozne in zaradi tega manj učinkovite, okrevanje je veliko daljše in težje, kriza pa težja za vse državljanke in državljane,” je poudaril.

V NSi vlado pozivajo, naj čim prej pripravi ukrepe za pomoč ranljivim skupinam prebivalcem, ki pa naj bodo naravnani tudi na srednji razred. Že zdaj namreč številne nevladne organizacije opozarjajo, da vsesplošna draginja vse pogosteje prizadeva tudi tiste, ki delajo, pa s svojimi prihodki ne zmorejo poravnati mesečnih življenjskih stroškov, je med drugim opozoril Kralj.

Po njegovem mnenju se je draginje treba lotiti s sistemskimi in celovitimi rešitvami. Prvi izziv je boj z grozečo inflacijo, ki je trenutno visoko nad povprečjem EU, cilj, ki bi ga morali zasledovati, pa je, da bi ostala na ravni povprečja EU.

V NSi bi znižali DDV

V NSi menijo, da bi ta cilj lahko dosegli z znižanjem davka na dodano vrednost (DDV), kar je po njihovem mnenju “preprosta in učinkovita rešitev tudi za državljane”. Z znižanjem DDV bi se vlada odpovedala večjemu prilivu iz naslova omenjenega davka v proračun in “ga investirala v to, da vsi skupaj živimo bolj vzdržno in smo tudi bolje pripravljeni na morebitno jesensko krizo”. Ta rešitev bi omogočala tudi lažje upravljanje z inflacijo, je nanizal Cigler Kralj.

V stranki podpirajo predlog vlade, da se slovenskemu kmetijstvu zaradi dviga cen osnovnih surovin, goriv in energentov nameni pomoč v višini dobrih 22 milijonov evrov ter predlog za odkup slovenske pšenice za potrebe domačih rezerv, so pa kritični do tega, da se je vlada omenjenih ukrepov lotila brez resnega premisleka in dogovorov s ključnimi deležniki v kmetijstvu. Njihovi odzivi namreč kažejo, da nimajo ključnih informacij o tem, kakšne bodo odkupna ocena in odkupne količine in na kakšen način se bo pšenica odkupovala.

Vlado zato pozivajo, da se čim prej sestane s proizvajalci hrane, kmetijskimi podjetji, kmeti in strokovnjaki s področja kmetijstva ter določi parametre odkupa pšenice. Pomembno je tudi, kje se bo pšenica skladiščila, je med drugim poudaril vodja poslancev NSi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje