Nujno ali nesmiselno odlašanje z odločanjem o sklicu referendumov

Slovenija 05. Jun 202420:03 0 komentarjev
Janez Janša
Foto: Matija Sušnik/DZ

Pravna mnenja o proceduralnem postopku glede posvetovalnega referenduma na torkovi seji se razlikujejo. Medtem ko nekateri menijo, da bi morali z zavrnitvijo posvetovalnega referenduma počakati 30 dni, drugi ocenjujejo, da je koalicija ravnala pravilno. Enotna pa so mnenja, da je SDS inštitut posvetovalnega referenduma zlorabila.

Po včerajšnjih manevrih SDS s predlogom za posvetovalni referendum o priznanju Palestine in po naporih koalicije, da se priznanje nemudoma izpelje, se postavlja vprašanje, ali je pri tem prišlo do kršenja zakonodaje oziroma poslovnika državnega zbora. Doslej je namreč veljalo, da so predloge za razpis posvetovalnih referendumov obravnavali mesec dni po njihovi vložitvi, do tedaj pa je bilo odločanje o posameznem zakonu blokirano.

A včeraj je koalicija izbrala drugačno taktiko: po manevru SDS, ki je v ponedeljek vložila predlog za posvetovalni referendum, ga v torek tik pred sejo državnega zbora umaknila in nato po začetku seje ponovno vložila, je koalicija zahtevala novo izredno sejo državnega zbora. Na njej so sprejeli mnenje, da referendum o priznanju Palestine ni primeren, nato pa so Palestino priznali.

Ribičič: Ker gre za očitno zlorabo pravice, je takšno ravnanje mogoče

“Gotovo ni priporočljivo, da se dela na tak način,” je za N1 povedal nekdanji ustavni sodnik Ciril Ribičič. S prstom je pokazal na SDS, ki da je zlorabila pravice. Po Ribičičevih besedah ni dvoma, da njen namen ni bil razpis referenduma, ampak zavlačevanje, zato je mogoče razumeti odziv koalicije.

“Pobudo za razpis referenduma je težko že v prvem poskusu oceniti kot zavlačevanje glasovanja,” je dejal nekdanji ustavni sodnik. Da je včeraj šlo za zavlačevanje, pa je po njegovih besedah pokazal tako manever SDS z vložitvijo, umikom in ponovno vložitvijo predloga kot tudi obrazložitev prvaka SDS Janeza Janše v DZ, v kateri je izpostavil vse drugo, razen vprašanja referenduma.

Poudaril je, da ima opozicija svoje pravice, ki pa jih ne sme zlorabljati. Ob tem pa dodal, da je sedanja opozicija pravice v preteklosti zlorabila že huje kot včeraj. Kot primer je navedel njeno vložitev kar 30 zakonov in treh referendumskih pobud takoj po izvolitvi aktualnega državnega zbora. Vendar pa se, tako Ribičič, koalicija tedaj ni odločila za tako odločno reakcijo kot včeraj.

Poudaril je še, da je treba torkove procesne kršitve ločiti od priznanja Palestine. “Očitki gredo na to, da so bile kršene določbe, ki se nanašajo na referendum, ne pa na postopek priznanja Palestine.”

Bandelj: Nikjer ni določbe, da je treba čakati 30 dni

Odvetnik in nekdanji generalni sekretar vlade Mirko Bandelj pa pravi, da je poslovnik jasen. “Nikjer ni določbe, da je treba z odločanjem o predlogu za posvetovalni referendum čakati 30 dni,” je povedal za N1. Zadnji odstavek 184. člena poslovnika državnega zbora sicer določa, da se predlog za razpis referenduma uvrsti na dnevni red prve naslednje seje državnega zbora, če je vložen najpozneje 30 dni pred to sejo.

“Ta določba je varovalka vlagatelju, se pravi opoziciji, da je koalicija ne more ignorirati. Če je predlog vložen vsaj 30 dni prej, ga morajo uvrstiti na dnevni red. To pa ne pomeni, da ga na dnevni red ni mogoče uvrstiti, če je bil vložen 20 ali 15 dni prej ali pa celo zgolj tri ure pred sejo,” je povedal Bandelj.

Če bi morali po vsakem predlogu za referendum čakati vsaj 30 dni, kot je bilo to sicer običajno do sedaj, bi po Bandljevih besedah lahko vsak poslanec blokiral delo državnega zbora. “Takšno tolmačenje je nesmiselno. Smisel parlamenta je namreč, da odloča, in ne, da čaka.”

Nasprotno je pravnik Rajko Pirnat za STA ocenil, da je do spornega ravnanja prišlo tako na strani koalicije kot opozicije. “Zdaj imamo razlago, kot da noben rok v poslovniku ne velja nič, če skličeš izredno sejo, kar je nora in nesprejemljiva razlaga,” je dejal Pirnat. “Mislim, da je to precej resna kršitev poslovnika, je pa res, da je šlo tudi za zlorabo pravice predlagati posvetovalni referendum,” je dodal. Kot sporne in nesprejemljive je tako ocenil tudi poteze največje opozicijske stranke SDS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!