SDS in NSi množično vlagata zakone. Želita blokirati predloge bodoče vlade?

N1 video 13. Maj 202215:35 > 21:20 16 komentarjev

Poslanci SDS in NSi so v parlamentarno proceduro vložili več predlogov zakonov, med drugim predlog sprememb zakona o RTV in zakona o medijih. V prihodnji koaliciji so prepričani, da gre za potezo, s katero želijo blokirati zakonske spremembe, ki so jih napovedale prihodnje vladne stranke. A manever opozicije v celoti ni uspel.

Danijel Krivec, začasni vodja poslanske skupine SDS, je v državnem zboru dejal, da so vložili okoli 30 zakonov. Po nekaterih informacijah je SDS vložila 25 zakonov, NSi pa sedem.

Krivec pravi, da “gre v veliki meri za manjše popravke”, vložili pa so tudi zakone o RTV, ki so jih imeli pripravljene v prejšnjem sklicu in zaradi koalicijskih dogovarjanj niso šli naprej. “Nič posebnega, povedali smo, da bomo konstruktivna opozicija in naša naloga je tudi, da vlagamo predloge zakonov, ki popravljajo obstoječo materijo,” je dejal Krivec. Več v posnetku zgoraj.

Prihodnja koalicija ogorčena

V prihodnji koaliciji je njihovo ravnanje vzbudilo ogorčenje. Prepričani so namreč, da želi opozicija blokirati vse zakonske spremembe, ki so jih napovedale prihodnje koalicijske partnerice. Državni zbor mora namreč zakonske predloge obravnavati po vrstnem redu, kot so bili vloženi. To pa pomeni, da bo moral na primer zakon o RTV, ki so ga že spisali v koaliciji in njegovo vložitev napovedovali za prihodnji teden, na obravnavo počakati, dokler ne bo končana obravnava zakona o RTV, ki ga je vložila SDS. Pri nekaterih zakonih je opoziciji blokada predlogov koalicije očitno uspela.

To pa očitno ne velja za t. i. super zakon, ki ga je v postopek že vložila civilna družba in so mu podporo napovedale prihodnje koalicijske partnerice. Medtem ko se postopek pri zakonih, ki so jih vložili vlada ali poslanci prejšnjega sklica, z novim parlamentom zaustavi, to za zakonske projekte civilne družbe in državnega sveta ne velja. To torej pomeni, da manever opozicije v celoti ni uspel. Spomnimo, zakon proti škodljivim ukrepom oblasti je dan po volitvah v parlamentarno proceduro vložil Inštitut 8. marec. Z zakonom želijo v nevladni organizaciji, ki jo vodi Nika Kovač, odpraviti enajst škodljivih zakonskih določb, ki jih je sprejela vlada Janeza Janša.

Golob: Le še bolj smo povezani

Robert Golob, predsednik Gibanja Svoboda in najverjetnejši predsednik prihodnje vlade, je v odzivu dejal, da bi nekateri rekli, da gre za bes poraženca. “Jaz pa se bom nasmejal in rekel, da je dobra lastnost nagajanja in otročjega početja ta, da smo še bolj povezani,” je dodal.

Golob v potezi SDS in NSi vidi predvsem nagajanje prihodnji koaliciji in zlorabo parlamentarnega postopka. Celotno izjavo Goloba, predsednice SD Tanje Fajon in koordinatorja Levice Luke Mesca o potezi SDS in NSi poglejte v posnetku spodaj.

Prihodnja koalicija pa je medtem danes že vložila predlog sprememb zakona o vladi, s katerim preoblikuje ministrstva in bo torej osnova za oblikovanje nove vlade.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje