“Nujno je takojšnje humanitarno premirje, razmere v Gazi so grozljive”

Slovenija 20. Nov 202321:01 > 22:28 0 komentarjev
Tanja Fajon
Foto: BOBO

Zunanji ministri držav članic EU so neformalno razpravljali o razmerah na Bližnjem vzhodu, Tanja Fajon je ob tem znova pozvala k takojšnji vzpostavitvi humanitarnega premirja v regiji. Napovedala je obisk.

Na zasedanju je visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell ministrom predstavil rezultate svojega obiska v regiji.

Kot so zapisali na zunanjem ministrstvu, je Borrell ministre obvestil, da je sogovornikom v Izraelu, Palestini in več zalivskih državah, ki jih je obiskal v zadnjih dneh, prenesel skupna sporočila Evropske unije in se zavzel za njeno nadaljnje delovanje v regiji.

Nadaljnje aktivnosti unije so bile ena od tem razprave ministrov, ki so govorili tudi o vse slabših humanitarnih razmerah v Gazi.

“Nujno je takojšnje humanitarno premirje, razmere v Gazi so grozljive, tragične in se iz dneva v dan slabšajo. Na mednarodni dan otrok smo priča grobišču več tisoč otrok, bombardiranju šol. To so grobe kršitve mednarodnega humanitarnega prava. Naša odgovornost je, da zaščitimo najbolj ranljive,” je na zasedanju povedala ministrica Fajon.

Vnovič se je zavzela za zaščito civilistov in zagotovitev humanitarnih koridorjev, da bo pomoč prišla do ljudi, ter pozvala k izpustitvi talcev. Poudarila je pomen preprečevanja prelivanja konflikta v regijo ter izrazila zaskrbljenost zaradi okrepitve nasilja izraelskih naseljencev in žrtev na Zahodnem bregu.

Ministri za oblikovanje palestinske države

Ministri so se strinjali, da je treba nasloviti prihodnost palestinske države na osnovi dveh držav, kar bo pripomoglo k trajnostnemu in trajnemu miru na Bližnjem vzhodu. “Največje zagotovilo za varnost Izraela je oblikovanje palestinske države, mirno sobivanje Izraelcev in Palestincev,” je dejala ministrica, ki bo v kratkem obiskala regijo.

Da je najboljše zagotovilo za varnost Izraela ustanovitev palestinske države, pa je po svojem obisku v regiji sklenil tudi Borrell.

Pred decembrskim rednim zasedanjem zunanjih ministrov bodo na Evropski službi za zunanje delovanje, ki jo vodi, pripravili dokument z različnimi možnostmi glede prihodnosti Gaze. Vodje diplomacij se bodo osredotočili na stabilizacijo območja in oživitev rešitve dveh držav, je sporočil po današnji videokonferenci.

Svoj pogled ureditev na Bližnjem vzhodu po trenutnih napetostih je visoki zunanjepolitični predstavnik unije ministrom predstavil že na srečanju v Bruslju pred enim tednom. Ta okvir določa nekaj pogojev, med drugim da Palestincev ne bi smeli pregnati z območja Gaze. Poleg tega se ozemlje Gaze ne sme zmanjšati, kar pomeni, da ga Izrael ne sme okupirati, prav tako pa tam ne sme vladati Hamas. Vladati bi morale legitimne palestinske oblasti. Med pogoji je še, da mora biti rešitev za Gazo del celovite rešitve za palestinsko vprašanje.