O čem vse bo danes odločala vlada?

Slovenija 02. Feb 202306:15 1 komentar
Vlada
Saša Despot/BOBO

Vlada bo na današnji seji med drugim obravnavala predlog novele zakona o upravnem sporu ter predlog novele zakona o nekaterih koncesijskih pogodbah. Kot skupščina družbe 2TDK pa bo odločala o drugi novelaciji investicijskega programa za projekt drugi tir Divača-Koper.

Kot izhaja iz gradiva, objavljenega na vladni spletni strani, je cilj predlagane novele zakona o upravnem sporu s čim manj spremenjenimi kapacitetami sodnega sistema povečati učinkovitost delovanja in odločanja v upravnem sporu in to ob nespremenjenem standardu pravne varnosti.

Kot eno najpomembnejših novosti v gradivu izpostavljajo spremembo sestave sodišča. Senatno sojenje se nadomešča s pravilom odločanja po sodniku posamezniku. Izjema bodo zapletene zadeve in odločanje v primerih, ko ni sodne prakse ali ta ni enotna oz. če tako določa drug zakon. Kot drugo pomembno spremembo pa navajajo ureditev obveznosti izvedbe glavne obravnave, ki pomeni predvsem udejanjanje sodne prakse, ki izhaja iz odločitev Evropskega sodišča za človekove pravice, ustavnega sodišča in vrhovnega sodišča, tudi v normativni ureditvi.

Po informacijah časnika Delo se je sicer pri omenjeni noveli minuli teden zaiskrilo na koordinaciji koalicijskih strank. Pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan naj bi bila neuspešna pri zagovarjanju rešitve o začasni sodni odredbi, namenjeni odložitvi izvršitve izpodbijanega akta do izdaje pravnomočne sodne odločbe. V kabinetu predsednika vlade so ocenili, da razlogov za takšno zakonsko določbo ni, navaja časnik.

Vlada bo obravnavala tudi predlog novele zakona o nekaterih koncesijskih pogodbah. Z njo se bo v slovenski pravni red po opominu Evropske komisije prenaša evropske direktiva o podeljevanju koncesijskih pogodb, s katero je za določene koncesije, katerih vrednost je enaka ali višja od predpisane mejne vrednosti, ureja pravilo za izbiro koncesionarja ter sklenitev in izvajanje koncesijskih pogodb.

Kot skupščina družbe 2TDK bo vlada odločala o drugi novelaciji investicijskega programa za projekt drugi tir Divača-Koper. Investicijska vrednost projekta je v tekočih cenah po novem ocenjena na 1,027 milijarde evrov, v primerjavi z zadnjo oceno se je projekt podražil za 9,3 odstotka. Spremenjena je tudi časovnica projekta. Konec gradbenih del je predviden sredi leta 2026, medtem ko so po trenutno veljavnem investicijskem načrtu zaključek gradnje predvidevali že konec leta 2025.

Z novelacijo vlada iz investicijskega načrta izloča tudi predviden kapital zaledne države.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje